Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт щодо проведення громадських обговорень проєкту рішення Покровської сільської ради про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради у вигляді громадських слухань

Дата: 29.06.2021 08:53
Кількість переглядів: 1661

Звіт щодо проведення громадських обговорень

проєкту рішення Покровської сільської ради про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради у вигляді громадських слухань

 

З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для територіальної громади, на підставі розпорядження в. о. сільського голови від 20 травня 2021 р. № 70 “Про проведення громадських обговорень” були проведені консультації з громадськістю шляхом громадського обговорення проекту рішення Покровської сільської ради «Про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради».

         Громадські обговорення були організовані робочою групою та пройшли у період з 27.05. по 16.06.2021 року. Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті Покровської сільської ради (в рубриці «Громадські слухання»).

В ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

Учасникам обговорень надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень.

Відповідно до пункту 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Відповідно до частини 3 статті 66 Закону України «Про освіту» сільські ради  засновують заклади освіти, а також реорганізовують, перепрофільовують (змінюють тип) та ліквідовують їх з урахуванням спеціальних законів.

Згідно зі ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

         В обговоренні прийняли участь представники робочої групи, засобів масової інформації,  жителі села Новософіївка, села Хмельницьке, села Путилівка, депутати сільської ради. Згідно протоколів:

- 83 жителі взяли участь у обговоренні.

Під час слухань, більшість присутніх не підтримали ініціативу щодо ліквідації Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР. Надійшли пропозиції щодо виділення додаткових коштів на утримання школи, в тому числі на усунення порушень законодавства щодо протипожежних заходів, необхідні ремонти приміщення. Також надійшли пропозиції про залишення функціонування початкової школи в с. Новософіївка

Після громадських слухань були надані пропозиції у зверненнях:

  1. Звернення від батьків учнів Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, які просили переглянути питання ліквідації Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР.
  2. Колективне звернення батьків, дітей які навчаються в початкових класах і майбутніх першокласників, які надали пропозицію зберегти початкові класи на територіальній доступності.
  3. Колективне звернення працівників Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, які запропонували переглянути проєкт бюджету Покровської сільської ради та знайти можливість виділити кошти на установку мобільної котельні для опалення будівлі; задіяти депутатів обласної ради та спонсорів у вирішені даного питання щодо подальшої роботи Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР; винести на розгляд питання щодо зміни структури навчального року у Новософіївській школі І – ІІІ ст. ПСР; у зв’язку з ліквідацією Шевченківської ЗОШ підвозити учнів до Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР; понизити ступінь навчального закладу; в разі неможливості виконання попередніх пропозицій створити на базі дитячого садка – навчально-виховний комплекс (початкова школа – ЗДО).
  4. Депутатське звернення депутата Нікопольської районної ради Оксани Глушко, яка просила розглянути питання щодо збереження школи в с. Новософіївка, та надати інформацію щодо фінансування Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, роз’яснення щодо видатків бюджету Покровської сільської ради Нікопольського району.
  5. Депутатське звернення депутата Покровської сільської  ради Олега  Храпова, який просив розглянути питання щодо збереження школи в с. Новософіївка, та надати інформацію щодо фінансування Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, роз’яснення щодо видатків бюджету Покровської сільської ради Нікопольського району.
  6. Колективне звернення ініціативної групи батьків, чиї діти навчаються у Новософіївській ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, які просили переглянути питання про закриття школи та надати інформацію про видатки бюджету Покровської сільської ради на утримання Новософіївської                     ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, обґрунтувати вартість утримання одного учня на рік.
  7. Звернення старости Новософіївського старостинського округу Покровської сільської ради Нікопольського району Галини Новікової, яка просила вжити заходів щодо збереження функціонування Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР.
  8. Депутатське звернення депутата Покровської сільської  ради Петра  Грищенка, який просив розглянути питання щодо збереження школи в с. Новософіївка, та надати інформацію щодо фінансування Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР, розяснення щодо видатків бюджету Покровської сільської ради Нікопольського району.
  9.  Депутатське звернення депутата Покровської сільської ради Нікопольського району Тетяни Давидюк, яка просила надати інформацію про те, які роботи необхідно провести та на яку суму аби підготувати Новософіївську ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР до 2021 – 2022 н.р. Чи можливо створити умови в приміщенні Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР для здобуття початкової освіти найменшими школярами.
  10.  Звернення Генерального директора ПП «Таврія», екс-депутата Дніпропетровської обласної ради VII скликання, керівника Громадської організації «Нікопольський край» Володимира Євтушенко, який просив не ліквідовувати навчальний заклад.

Таким чином, більшість жителів, що прийняла участь у громадських  обговореннях проекту рішення Покровської сільської ради «Про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради» не підтримала відповідний проект. Крім того до проекту надійшли пропозиції не повної ліквідації, а залишення початкових класів в селі Новософіївка, щоб дати можливість не підвозити до інших закладів дітей молодшого шкільного віку.

Основними причинами висловлених пропозицій жителів були такі як незадовільний стан доріг для перевезення дітей до інших шкіл, а також те, що школа у селі є його освітнім та культурним центром («не буде школи – не стане села»).

За результатами громадських слухань та розгляду пропозицій і звернень, Робоча  група з організації проведення громадського обговорення пропонує:

1. Винести проект рішення сільської ради «Про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради» на розгляд сесії Покровської сільської ради.

Причинами неврахування пропозицій жителів громади щодо неприйняття  рішення сільської ради «Про припинення шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради», які прийняли участь у громадському обговоренні, є наступні.

Згідно зі ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.

Показник наповнюваності Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР є незмінно низьким протягом тривалого часу, що свідчить про низький соціальний попит громади на освітні послуги на вказаній території. Після проведення попередньої комплектації педагогічних кадрів Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР. на 2021- 2022 н.р., є 6 повних класів (5 учнів і більше. 1 кл -5 учнів, 3 кл – 6 учнів, 4 кл – 5 учнів, 6 кл – 5 учнів, 8 кл. – 8 учнів, 9 кл – 5 учнів) і 3 класи не повні ( 2 кл. – 3 учні, 5 кл – 4 учні, 7 кл – 3 учні).

Пункт п. 6 ч. 1 ст. 7 Бюджетного Кодексу України передбачено, що «бюджетна система ґрунтується на принципі ефективності та результативності – при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національних цінностей і завдань, шляхом забезпечення якісного надання послуг, гарантованих державою, місцевим самоврядуванням, при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів. На школу за рік витрачається 5 млн. 094 тис. 714 грн., з них витрати загального та спеціального фонду бюджету сільської ради – 2 349 398 грн, витрати за рахунок державної освітньої субвенції – 2 745 316 грн.

Вартість утримання одного учня на рік– 121 303 грн., в тому числі з освітньої субвенції – 65 365 грн.,  з місцевого бюджету – 55 938 грн. (для зрівняння: Покровська ЗОШ – 40979 грн.; Олексіївська ЗОШ -46916 грн.; Капулівська ЗОШ – 51063 грн.; Приміська ЗОШ – 52601грн.)

Крім того, виділення додаткових коштів на утримання школи, в тому числі на усунення порушень законодавства щодо протипожежних заходів, ремонти приміщення тощо збільшить вартість утримання одного учня на рік.

Використання коштів державної освітньої субвенції та коштів місцевого бюджету на утримання Новософіївської ЗОШ не відповідає принципам, визначеним Бюджетним Кодексом України. Отже, прийняття проектів рішень, винесених на обговорення є важливим та необхідним управлінським кроком, який має під собою соціальні та економічні підстави.   

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти ( частина 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття кожним якісної загальної середньої освіти на даний час проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей кожного в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності (Шолохівська ЗОШ, Чистопільська філія ОЗЗСО, Лошкарівська ЗОШ, Чкаловська ОЗЗСО, ЗЗСО м. Покров), зокрема через організацію процесу підвезення дітей до навчального закладу та до дому з урахуванням побажань батьків, можливо перевезення класами (групами) до різних навчальних закладів 

Тим більше, на сьогоднішній день 10 дітей із 41 вже підвозяться до Новософіївської ЗОШ І – ІІІ ст. ПСР  шкільним автобусом.

Таким чином, прийняття та виконання цього рішення створить сприятливі умови для реалізації державної політики в сфері освіти, поліпшення освітнього процесу, зменшить матеріальні витрати, пов’язані з ефективним функціонуванням закладів загальної середньої освіти.

 

2. Винести на розгляд сесії Покровської сільської ради альтернативні проекти рішення «Про зміну найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську початкову школу Покровської сільської ради та її перепрофілювання - зміну типу закладу освіти на ″початкова школа″ та про зміну найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську гімназію Покровської сільської ради та її перепрофілювання - зміну типу закладу освіти на ″гімназія″.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

М і с ц е в е   с а м о в р я д у в а н н я

П О К Р О В С Ь К А  С І Л Ь С Ь К А  Р А Д А

НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_____ сесія восьмого скликання

РІШЕННЯ (ПРОЄКТ)

 

___________ 2021 року                       с. Покровське                               №  – /VIIІ

 

                                                                                                            

 

Про припинення шляхом ліквідації    Новософіївської

 загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради     

 

 

 

Відповідно до статей 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, пункту 30 статті 26 Закону України “Про місцеве  самоврядування України”, частини 2 статті 25 Закону України “Про освіту”, статті 32, частини 2 статті 61 Закону України «Про повну загальну середню освіту», статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»,  з метою упорядкування мережі закладів загальної середньої освіти Покровської сільської територіальної громади, враховуючи результати громадського обговорення відповідного проєкту рішення сільської ради, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Припинити юридичну особу: Новософіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради, місцезнаходження: 53252, Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н, село Новософіївка, вулиця О. Копаниці, будинок 2, код ЄДРПОУ: 34276846 шляхом ліквідації.

 

2.Створити ліквідаційну комісію з припинення діяльності шляхом ліквідації Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради у складі згідно з додатком 1 (далі – ліквідаційна комісія).

 

3. Визначити місцезнаходження ліквідаційної комісії: с. Покровське, вул. Калнишевського, 19Б, osvitapokrovske@gmail.com.

 

4. Затвердити План заходів по припиненню юридичної особи: Новософіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради (додаток 2).

 

5. Виконуючій обов’язки сільського голови Мостиці В.М. попередити директора Новософіївської загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради про наступне вивільнення у зв’язку зі змінами в організацію виробництва і праці - припинення юридичної особи: Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради шляхом ліквідації.

 

6. Установити, що з моменту набрання чинності цим рішенням до ліквідаційної комісії переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи, яка припиняється. Ліквідатор діє від імені та в інтересах юридичної особи, яка припиняється у відносинах з третіми особами, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи, в тому числі право першого підпису та виступати в суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

 

7. Визначити, що вимоги кредиторів до юридичної особи: Новософіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради, що припиняється шляхом ліквідації, приймаються протягом двох місяців з дня оприлюднення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері державної реєстрації рішення щодо припинення діяльності.

 

8. Уповноважити голову ліквідаційної комісії, начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільської ради Попка Віталія Юрійовича подати у встановленому порядку документи, визначені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців», до державного реєстратора, для внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців про припинення юридичної особи: Новософіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради (місцезнаходження: Нікопольський р-н, село Новософіївка, вулиця О. Копаниці, будинок 2, код ЄДРПОУ: 34276846) шляхом ліквідації, згідно з чинним законодавством.                            

 

9. Ліквідаційній комісії:

 

- забезпечити здійснення усіх організаційно-правових заходів, пов’язаних з ліквідацією юридичної особи, відповідно до вимог законодавства;

 

- провести ліквідаційну процедуру згідно з вимогами чинного законодавства протягом шести місяців з дати прийняття рішення про ліквідацію комунального закладу.

 

10. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань.

 

 

 

 

 

         В.о. сільського голови                                               В. МОСТИКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

М і с ц е в е   с а м о в р я д у в а н н я

П О К Р О В С Ь К А  С І Л Ь С Ь К А  Р А Д А

НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_____ сесія восьмого скликання

РІШЕННЯ (ПРОЄКТ)

 

___________ 2021 року                       с. Покровське                               №  – /VIIІ

 

Про зміну найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську початкову школу Покровської сільської ради та її перепрофілювання - зміну типу закладу освіти на ″початкова школа″

З метою приведення установчих документів та типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до норм чинного законодавства України у сфері освіти, керуючись статтями 25, пункту 30 статті 26 Закону України “Про місцеве  самоврядування України”, частини 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», висновки постійної комісії з гуманітарних питань, сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Змінити найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську початкову школу Покровської сільської ради та перепрофілювати - змінити тип закладу освіти на ″початкову школу ″.

Скорочене найменування: Новософіївська початкова школа.

Місцезнаходження: 53252 Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н.,  с.Новософіївка, вул. О. Копаниці, 2,  код ЄДРПОУ: 34276846

  1. Затвердити в новій редакції Статут Новософіївської початкової школи Покровської сільської ради (код ЄДРПОУ: 34276846) згідно додатку.
  2. Затвердити штатний розпис Новософіївської початкової школи Покровської сільської ради у новій редакції згідно додатку.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань.

 В.о. сільського голови                                               В. МОСТИКА 

 

Зазначений проект рішення підготовлено із врахуванням пропозицій жителів громади щодо функціонування в селі Новософіївка початкової школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

М і с ц е в е   с а м о в р я д у в а н н я

П О К Р О В С Ь К А  С І Л Ь С Ь К А  Р А Д А

НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_____ сесія восьмого скликання

 

РІШЕННЯ (ПРОЄКТ)

 

___________ 2021 року                       с. Покровське                               №  – /VIIІ

про зміну найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську гімназію Покровської сільської ради та її перепрофілювання - зміну типу закладу освіти на ″гімназія″

З метою приведення установчих документів та типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до норм чинного законодавства України у сфері освіти, керуючись статтями 25, пункту 30 статті 26 Закону України “Про місцеве  самоврядування України”, частини 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», висновки постійної комісії з гуманітарних питань, сільська рада

ВИРІШИЛА:

1.  Змінити найменування Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради на Новософіївську гімназію Покровської сільської ради та перепрофілювати - змінити тип закладу освіти на ″гімназія″.

Скорочене найменування: Новософіївська гімназія.

Місцезнаходження: 53252 Дніпропетровська обл.,Нікопольський р -н.,  с.Новософіївка, вул. О. Копаниці, 2, код ЄДРПОУ: 34276846

2. Затвердити в новій редакції Статут Новософіївської гімназії Покровської сільської ради (код ЄДРПОУ: 34276846) згідно додатку.

        3. Затвердити штатний розпис Новософіївської гімназії Покровської сільської ради у новій редакції згідно додатку.

        4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань.

 В.о. сільського голови                                               В. МОСТИКА 

 

 

Вищезазначений проект рішення пропонується для приведення установчих документів та типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до норм чинного законодавства України у сфері освіти, а саме статей 31, 32, 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

 

 

 

Робоча група

 

ПІП

Посада

Підпис

1

Попок Віталій Юрійович

Начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільської ради

 

2

Лісова Ірина Вадимівна

заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Покровської сільської ради

 

3

Новікова Галина Олексіївна

староста Новософіївського старостинського округу Покровської сільської ради

 

4

Боярчукова Таміла Григорівна

директор Новософіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Покровської сільської ради

 

5

Євтушенко Ігор Володимирович

головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення Покровської сільської ради

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь