Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційний лист стану виробничого травматизму та професійної захворюваності в Нікопольському регіоні за I півріччя 2021 року

Дата: 27.07.2021 09:44
Кількість переглядів: 1063

Фото без опису

Аналіз виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах Нікопольського регіону, який проводиться Нікопольським відділенням щоквартально з наростаючим підсумком, свідчить проте, що: станом на 01.07.2021 у Нікопольському відділенні зареєстровано 9 209 підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та господарювання. Середньооблікова чисельність штатних працівників на зареєстрованих підприємствах становить – 38 063 особи.

За І півріччя 2021 року до Нікопольського відділення надійшло 26 повідомлень про нещасні випадки/гострі професійні захворювання на виробництві, у тому числі 2 випадки із смертельним наслідком та 11 повідомлень про захворювання медичних працівників на              Сovid – 19.

За результатами розслідувань зареєстровано 12 актів форми Н-1/П на нещасні випадки, які визнані такими, що пов’язані з виробництвом (два з них сталися в 2020 році, а розслідування завершено в 2021 році), з них 5 нещасних випадків з тяжкими наслідками або можливою інвалідністю. По 21 потерпілому складено акти форми Н-1/НП, (тобто нещасні випадки визнано не пов’язаними з виробництвом), а саме 3 випадки смерті на виробництві, один з них з медичним працівником хворим на COVID-19, та 18 гострих професійних захворювань.

За звітний період травми пов’язані з виробництвом отримали працівники п’яти підприємств (КП «НІКОПОЛЬВОДОКАНАЛ», АТ «НІКОПОЛЬСЬКИЙ ЗАВОД ФЕРОСПЛАВІВ», ТОВ «ІНТЕРПАЙП НІКО ТЬЮБ», ПрАТ «ЕНЕРГОРЕСУРСИ»,                    ПрАТ «СЕНТРАВІС ПРОДАКШН ЮКРЕЙН»), якими охоплено три види економічної діяльності.

В порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (14 актів форми Н-1/П) загальна кількість нещасних випадків, які визнані такими що пов’язані з виробництвом у І півріччі 2021 року (12 актів форми Н-1/П), виробничий травматизм в І півріччі 2021 року знизився на 14,3 %.

Одним з дієвих заходів, спрямованих на попередження нещасних випадків та професійних захворювань, є процес розслідування нещасних випадків та професійних захворювань. Метою кожного розслідування є встановлення причин, що призвели до настання нещасного випадку чи професійного захворювання, та в ході розслідування розроблення заходів, спрямованих на запобігання подібним нещасним випадкам, гострим професійним захворюванням (отруєнням), аваріям на підприємствах, професійним захворюванням.

 

Нікопольське відділення наводить приклади нещасних випадків з тяжкими наслідками або можливою інвалідністю:

1. Нещасний випадок стався з електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування під час виконання заявки від абонента, а саме: на ділянці дренажної системи похилився металевий ящик з опорою (шафа управління дренажним насосом), що є загрозою оточуючим мешканцям, так як шафа розташована на території жилого кварталу м. Нікополь. Прибувши на місце для виконання заявки, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, взявши в одну руку ліхтар, а в іншу мобільний телефон пішов до електричної шафи управління дренажним насосом. Майже підійшовши до шафи раптово підсковзнувся на ґрунті та падаючи схопився рукою за шафу, яка разом з металевою трубою почала падати і вдарила потерпілого по правій нозі, внаслідок чого він впав разом з шафою та отримав закритий перелом нижньої треті правої малогомілкової кістки зі зміщенням.

Комісією зі спеціального розслідування нещасного випадку встановлено, що основною причиною нещасного випадку є незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій (для запобігання аварій і обвалень будівель і споруд періодично повинні проводиться перевірки їх технічного стану. Про результати перевірки робиться відмітка в технічних паспортах). Винні особи, це – посадові особи підприємства: головний енергетик, начальник служби економіки та управління персоналом.

2. Нещасний випадок стався з сортувальником-здавальником металу під час прибирання вузла пакування м’яких контейнерів з відсівом. Не застосовуючи драбину (якою був забезпечений потерпілий) для спуску з залізничної платформи, потерпілий впав на підлогу біля платформи, як наслідок: закритий перелом лівої плечової кістки зі зміщенням.

Комісією зі спеціального розслідування нещасного випадку встановлено, що основною причиною нещасного випадку є невиконання посадових обов’язків (дотримуватись особисто та контролювати дотримання підлеглим персоналом виробничої та трудової дисципліни, вимог нормативно-правових актів з охорони праці… стандартів підприємства із системи управління охороною праці…). Винні особи, це – майстри виробничих дільниць та потерпілий від нещасного випадку.

3. Нещасний випадок стався з новоприйнятим правильником прокату й труб під час проходження стажування за професією на робочому місці. Правильнику прокату й труб дали завдання на вимикання аератора (труби, які лежали на охолоджувальному столі вже охололи). Для цього потерпілий підійшов до перильної огорожі охолоджувального столу, за яким був встановлений аератор та натиснув першим пальцем правої руки на кнопку його вимкнення, але вимкнути аератор з першої спроби не вдалося. Під час другого натиску права рука зіскочила з кнопки вимкнення електричного вимикача, пройшла через отвір, який утворився в захисній сітці з металевої проволоки та була травмована лопатями аератора, як наслідок –травматична ампутація п’яти пальців правої кисті.

Комісією зі спеціального розслідування нещасного випадку встановлено, що основною причиною нещасного випадку є невиконання посадових обов’язків (забезпечує безпечну організацію і проведення всіх робіт на дільниці, дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, встановлених норм ведення технологічних процесів, експлуатації обладнання, арматури, приладів, інструменту, комунікацій, будівель і споруд). Винні особи, це – посадові особи підприємства: старший майстер, помічник начальника цеху з устаткування.

4. Нещасний випадок стався з чистильником феросплавів. Під час вибірки суміші шлакометалевої, з верхньої бровці відвалу (проводилася очистка залізничної колії від залитого шлаку) почав скочуватися шлак в напрямку майданчика де працював потерпілий. Покидаючи небезпечну зону, чистильник феросплавів перечепився, та ударився головою об шматки шлаку. Як наслідок, закрита черепно-мозкова травма. Забій головного мозку першого ступеню.

Комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що основною причиною нещасного випадку є невиконання посадових обов’язків (здійснювати контроль за роботою підлеглих робітників…, забезпечувати дотримання норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт…, дотримуватися особисто та контролювати дотримання підлеглим песоналом виробничої та трудової дисциплини. Коорденувати роботу… майстра відділення шлакового відвалу. Брати участь у розробці технологічної документації…). Винні особі, це – майстер виробничої дільниці, начальник виробничої дільниці та потерпілий від нещасного випадку.

5. Нещасний випадок стався з прибиральником службових приміщень під час пересування по території підприємства. Рухаючись по коридору, потерпіла підсковзнулась та впала на підлогу, як наслідок - закритий перелом шийки лівого стегна.

Комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що основною причиною нещасного випадку є невикористання потерпілою засобів індивідуального захисту за їх наявності (одягти і привести до порядку спецодяг і спецвзуття, застебнути біля кістей рук рукава куртки чи сорочки, волосся прибрати під головний убір. Не дозволяється носити взуття на високому (вище 5-ти см), на тонкому підборі, босоніжки, капці…Майстер контролює дотримання працівниками інструкцій по охороні праці, виробничої і трудової дисципліни, дотримання правил охорони праці і техніки безпеки, виробничої санітарії і пожежної безпеки особисто та підлеглим йому персоналом). Винні особі, це – майстер, який допустив до роботи працівницю без ЗІЗ.

Знизити рівень виробничого травматизму на підприємствах можливо, але виходячи із причин нещасних випадків, з тяжкими наслідками, бачимо, що майже скрізь вина посадових осіб підприємств, необхідно підвищувати контроль за дотриманням інженерно-технічними працівниками своїх обов'язків. Але в умовах економічної кризи та спаду виробництва роботодавці скорочують персонал, об'єднують посади. При цьому часто питання охорони праці стають другорядними, що негативно позначається на стані охорони праці в цілому.

Страхові експерти з охорони праці Нікопольського відділення, які працюють у штатному режимі, охоче нададуть консультативну допомогу в розробленні нормативних документів і заходів, направлених на зниження виробничого травматизму, удосконалення стану безпеки і гігієни праці.

 

 

Сектор профілактики страхових випадків

Нікопольського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України в Дніпропетровській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь