Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щомісячна адресна допомога

Дата: 06.04.2022 12:53
Кількість переглядів: 301

Як оформити щомісячну адресну допомога внутрішньо переміщеним особам

Зміст:

  1. Хто має право на грошову допомогу і який її розмір
  2. Як оформити грошову допомогу
  3. Яку інформацію вказувати в заяві
  4. Які документи необхідні для оформлення допомоги
  5. Як оформити допомогу дитині без супроводу батьків
  6. У яких випадках щомісячна адресна допомога не призначається
  7. З яких причин припиняється виплата допомоги
  8. Посилання на законодавство та інформаційні ресурси

1. Хто має право на грошову допомогу і який її розмір

Якщо у Вас є довідка переселенця (як отримати довідку читайте тут) та Ви перемістилися з АР Крим або населених пунктів, що входять до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, або переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, то держава може надати Вам щомісячну адресну допомогу на карту, відкриту в "Ощадбанку", для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату комунальних послуг.

Увага! Отримана грошова допомога не враховується при розрахунку сукупного доходу людини/сім'ї та не входить в довідку про доходи при оформленні субсидії і т.ін.!

Грошова допомога призначається на сім'ю і виплачується одному з її членів (уповноваженому представнику сім'ї) з письмової згоди на це від інших членів сім'ї. Загальна сума допомоги на сім'ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї, але не може перевищувати 3000 гривень на місяць. Якщо до складу сім'ї входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, то сума збільшується, але не може перевищувати 3400 гривень на місяць, а для багатодітної сім’ї - 5000 гривень. Адресну допомогу можна оформити кожному члену сім'ї самостійно. Допомога виплачується щомісяця протягом 6 місяців з моменту звернення. Після чого вона може бути продовжена.

Розміри грошової допомоги:

  • для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 1000 грн на одну людину;
  • для працездатних осіб – 442 гривні на одну людину;
  • для інвалідів I групи – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 01.02.2018 р це 1784,90 грн);
  • для інвалідів II групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 01.02.2018 р це 1578,95 грн);
  • для інвалідів III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (на 01.02.2018 р це 1373 грн).

Якщо в складі сім'ї, якій виплачується допомога, відбулися зміни, то розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім'ї або інформації компетентного органу.

2. Як оформити грошову допомогу

Якщо допомога оформляється вперше

Якщо щомісячна адресна допомога оформляється вперше або раніше вона виплачувалася не через "Ощадбанк", то уповноважений представник сім'ї повинен звернутися в "Ощадбанк" за фактичним місцем проживання сім'ї (який вказано в довідці переселенця) для безкоштовного відкриття поточного рахунку.

Якщо допомога оформляється вперше, то прямо у відділенні "Ощадбанку" оформляються всі необхідні документи. Потім "Ощадбанк" передає документацію до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення протягом 3 робочих днів.

Також Ви можете подати електронну заявку, скориставшись послугою "Отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам" на порталі державних послуг iGov.

Якщо допомога подовжується

Уповноваженому представнику сім'ї необхідно подати заяву про призначення щомісячної адресної допомоги на наступний шестимісячний строк до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення (совбес) за місцем фактичного проживання або уповноваженій особі, визначеній виконавчими органами сільських і селищних рад.

Також продовжити допомогу Ви можете, скориставшись послугою "Призначення (продовження) щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам на наступний шестимісячний строк" на порталі державних послуг iGov.

3. Яку інформацію вказувати в заяві

У заяві зазначаються такі відомості про всіх членів сім'ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • число, місяць, рік народження;
  • серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (не вказується фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної фіскальної служби і мають відмітку у паспорті);
  • зареєстроване і фактичне місце проживання (перебування);
  • наявність у кожного з членів сім'ї у власності житлового приміщення, розташованого за межами тимчасово окупованій території України і районів проведення антитерористичної операції;
  • наявність у кожного з членів сім'ї на депозитному банківському рахунку грошових коштів в розмірі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (на 01.09.2016 р сума становить 14 500,00 грн);
  • місце роботи осіб працездатного віку і час, з якого особа там працює;
  • місце навчання (школа, садок, технікум, ліцей тощо) для відповідної категорії членів сім'ї.

4. Які документи необхідні для оформлення допомоги

Для отримання щомісячної адресної допомоги подаються такі документи:

  1. Заява встановленого зразка.
  2. Оригінал та копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
  3. Оригінал і копія паспорта уповноваженого представника сім'ї.
  4. Оригінал та копія довідки про присвоєння індивідуального податкового номера (ІПН).
  5. Оригінал і копія свідоцтва про шлюб, завірена особистим підписом уповноваженого представника сім'ї.
  6. Оригінал та копії свідоцтв про народження дітей, завірені особистим підписом уповноваженого представника сім'ї.
  7. Письмова згода про виплату допомоги представнику сім'ї від інших членів сім'ї та згоду на обробку персональних даних (в довільній формі).
  8. Письмовий дозвіл на розкриття уповноваженим банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо поточного рахунку, відкритого уповноваженому представнику сім'ї в установі "Ощадбанку".

Всі копії документів повинні бути завірені заявником – на копії документа пишеться словосполучення "копія вірна" та рядом ставиться підпис заявника і вказується його ПІБ.

5. Як оформити допомогу дитині без супроводу батьків

Якщо дитина переміщується з тимчасово окупованої території України або районів проведення АТО без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, то грошова допомога на дитину виплачується за зверненням:

  • бабусі, дідусі, повнолітніх сестри, брата, мачухи, вітчима, що безпосередньо здійснюють догляд за дитиною без спеціальних на те повноважень;
  • інших осіб, яким батьки передали дитину на виховання. При цьому заява на отримання допомоги має бути підписана батьками і завірено нотаріально;
  • служби у справах дітей, в наступних випадках:
    • дитина влаштована в професійно-технічний або вищий навчальний заклад і проживає в його гуртожитку;
    • догляд за дитиною, що залишилися без батьківського піклування, тимчасово здійснюється родичами або іншими особами (сусідами, знайомими), з якими у дитини склалися близькі стосунки (повинно бути рішення Служби у справах дітей відповідно до "Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної з захистом прав дитини").

6. У яких випадках щомісячна адресна допомога не призначається

Щомісячна адресна допомога не призначається в таких випадках:

  • Будь-хто з членів сім'ї має у власності житлове приміщення, яке не знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районах проведення АТО.
  • Будь-хто з членів сім'ї має на депозитному банківському рахунку кошти в сумі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (на 01.09.2016 р сума становить 14 500 грн).

7. З яких причин припиняється виплата допомоги

Виплата щомісячної адресної допомоги припиняється з наступного місяця, якщо:

  1. Уповноважений представник родини (на якого була оформлена щомісячна адресна допомога) подав заяву про припинення виплати.
  2. Державна служба зайнятості надала інформацію про те, що працездатні члени сім'ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприяння державної служби зайнятості або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції.
  3. Внутрішньо переміщена особа знято з обліку (анульована довідка переселенця).
  4. Уповноважений орган виявив факт надання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення допомоги.
  5. У складі сім'ї є особи працездатного віку, які не працевлаштувалися або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України або в районах проведення АТО, але фактично не працюють. При цьому особи не належать до таких категорій:
    1. громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;
    2. громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку на підставі медичного висновку лікарсько-консультативної комісії;
    3. громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;
    4. студенти денної форми навчання;
    5. громадяни, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років або інвалідами I або II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку.

    УВАГА! Грошова допомога для таких працездатних членів сім'ї зменшується на 50% і виплачується протягом двох місяців з дня її призначення, а на наступний період – припиняється. Особам працездатного віку, яким виплата допомоги була припинена, допомога на наступний термін не призначається!

УВАГА!

  1. Виплата грошової допомоги може бути відновлена, якщо протягом місяця з місяця припинення виплати уповноважений представник сім'ї повідомив уповноваженому органу про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати допомоги.
  2. Особи працездатного віку, яким призначена грошова допомога, зобов'язані інформувати в триденний термін відділ з питань соціального захисту населення про факт працевлаштування або перебування на обліку як безробітні.

8. Посилання на законодавство та інформаційні ресурси

  1. Закон України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.
  2. Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 509 от 1.10.2014 р.
  3. Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 505 від 01.10.2014 р.
  4. Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 866 від 24.09.2008р.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь