Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Призначення (відновлення) соціальних виплат

Дата: 07.04.2022 15:21
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

Як відновити соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам

Зміст:

  1. Як відкрити рахунок в "Ощадбанку" для отримання соціальних виплат
  2. Особливості платіжної картки для соціальних виплат
  3. Які документи потрібні для відновлення соціальних виплат
  4. Як контролюються соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам
  5. З яких причин припиняються соціальні виплати
  6. З яких причин можуть поновитися соціальні виплати
  7. Законодавство та інформаційні ресурси

В окремих районах Донецької, Луганської областей та АР Крим, що тимчасово не контролюються українськими властями, органи соціального захисту населення (Собес) не працюють, отже, соціальні виплати не здійснюються.

Для отримання соціальних виплат після переїзду переселенцям необхідно зареєструватися і отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (докладніше тут), потім звернутися до органу соціального захисту населення (Собес) за місцем фактичного проживання.

1. Як відкрити рахунок в "Ощадбанку" для отримання соціальних виплат

Якщо соціальні виплати оформляються вперше або раніше вони виплачувалися НЕ через "Ощадбанк", то необхідно звернутися за фактичним місцем проживання (відповідно до адреси проживання в довідці переселенця) в "Ощадбанк" для відкриття поточного рахунку. Рахунок для отримання соціальних виплат відкривається в "Ощадбанку" безкоштовно.

Для відкриття рахунку у відділенні "Ощадбанку" Вам знадобляться такі документи:

  1. оригінал і копія паспорта громадянина України;
  2. оригінал і копія довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (не подається громадянами, які через свої релігійні переконання від нього відмовилися та мають відповідну відмітку про це в паспорті);
  3. оригінал і копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (як її отримати можна прочитати тут).

Після оформлення всіх необхідних документів Вам буде виданий документ з реквізитами відкритого рахунку для передачі до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

2. Особливості платіжної картки для соціальних виплат

Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, і забезпечення їм соціальних виплат використовуються спеціальні платіжні карти, що випускаються "Ощадбанком". Для пенсіонерів така карта одночасно є електронним пенсійним посвідченням.

ВАЖЛИВО! Карта для соціальних виплат діє в якості платіжної картки 3 роки за умови, що одержувач виплат особисто приходить в будь-яке відділення "Ощадбанку" для ідентифікації (в перший рік - кожні шість місяців, в подальшому - раз на рік).

УВАГА! Якщо одержувач виплат вчасно не пройшов обов'язкову ідентифікацію, карта автоматично блокується для платежів, про що він отримує SMS-повідомлення. Карта буде розблокована тільки після того, як одержувач виплат особисто відвідає відділення для ідентифікації. Після завершення терміну дії картка перевипускається "Ощадбанком" безкоштовно.

Одержувач виплат може оформити додаткову банківську карту. Вона оформляється при фізичній присутності у відділенні "Ощадбанку" одночасно одержувача виплат та особи, який випускається додаткова карта.

3. Які документи потрібні для відновлення соціальних виплат

Для відновлення соціальних виплат переселенцю необхідно отримати довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи (докладніше тут), відкрити рахунок в "Ощадбанк", потім подати відповідну заяву в орган соціального захисту населення (Собес) за місцем фактичного проживання. До заяви, яка заповнюється на місці, додається копія довідки переселенця і пред'являється оригінал цієї довідки.

Протягом 15 робочих днів після отримання заяви представники органу соціального захисту населення перевіряє достовірність зазначеної в ньому інформації, відвідуючи фактичне місце проживання, і складають акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

УВАГА! Внутрішньо переміщені особи зобов'язані в десятиденний термін письмово повідомити про зміну фактичної адреси проживання в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем фактичного проживання.

4. Як контролюються соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам

Виплату соціальних допомог переселенцям контролюють структурні підрозділи з питань соціального захисту населення (Собес). Представники органу соціального захисту населення не рідше одного разу в шість місяців відвідують місце фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи і складають акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

В особливих випадках можуть проводиться додаткові перевірки робочою групою з представників МВС, СБУ, Пенсійного фонду України та інших служб.

Додаткова перевірка проводиться у разі:

  1. інформації про зміну внутрішньо переміщеною особою фактичного місця проживання без повідомлення про це в десятиденний термін органів, які здійснюють соціальні виплати;
  2. інформації про повернення внутрішньо переміщеної особи на тимчасово окуповану територію України, де органи державної влади тимчасово не мають повноважень;
  3. непроходження фізичної ідентифікації внутрішньо переміщеної особою в відділенні "Ощадбанку";
  4. проведення верифікації соціальних виплат.

Якщо внутрішньо переміщена особа відсутня за фактичним місцем проживання, їй залишають повідомлення про необхідність протягом трьох робочих днів з'явиться в Собес для фізичної ідентифікації. Якщо переселенець цього не зробить, йому надсилається рекомендований лист про необхідність протягом трьох робочих днів з'явитися для фізичної ідентифікації.

5. З яких причин припиняються соціальні виплати

Соціальні виплати призупиняються або припиняються, якщо:

  1. з'явилися умови для припинення соціальної виплати, передбачені законодавством (наприклад, дитині виповнилося 3 роки і т.ін.);
  2. встановлено відсутність внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання згідно з актом обстеження матеріально-побутових умов сім'ї;
  3. Мінфін дає такі рекомендації за фактами, виявленими при верифікації соціальних виплат;
  4. анульована довідка внутрішньо переміщеної особи (про підстави для скасування дії довідки читайте тут);
  5. отримано відповідну інформацію від Держприкордонслужби, МВС, СБУ, Мінфіну, Національній поліції, ДМС, Держфінінспекції, Держаудітслужби та інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

6. З яких причин можуть поновитися соціальні виплати

Якщо соціальні виплати були припинені через відсутність внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання, то рішення про їх відновлення приймає комісія, а самі соціальні виплати поновлюються через два місяці з моменту прийняття рішення про припинення таких виплат.

Якщо переселенець знаходиться в складних життєвих обставинах і з поважних причин не з'явився в Собес для ідентифікації протягом трьох днів після повідомлення, то комісія може прийняти рішення про відновлення виплат починаючи з місяця їх припинення. Якщо соціальні виплати припинені за рекомендаціями Мінфіну, то їх відновлення здійснюється за рішенням комісії з місяця, наступного за тим, в якому були усунені факти, виявлені під час верифікації.

Якщо соціальні виплати припинені через скасування довідки переселенця, то відновлення виплат можливо тільки через шість місяців після припинення і виконання всіх процедур, необхідних для призначення виплат, передбачених законодавством (докладніше про оформлення щомісячної адресної допомоги тут).

7. Законодавство та інформаційні ресурси

  1. Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 509 від 1.10.2014 р.
  2. Постанова Кабінету Міністрів України № 637 від 5.11.2014 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам".
  3. Постанова Кабінету Міністрів України № 365 від 8.06.2016 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам".
  4. Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 365 від 08.06.2016р.
  5. Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 365 від 08.06.2016р.
  6. Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1085-р від 7.11.2014г. "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення".
  7. Довідник телефонів «гарячих ліній», регіональних штабів, утворених при територіальних органах Державної служби з надзвичайних ситуацій, з розміщення громадян України, які переселяються з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України та органів соціального захисту населення.
  8. Інформація Міністерства соціальної політики України про соціальне забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь