Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захистити себе під час радіаційної небезпеки

Дата: 26.08.2022 08:19
Кількість переглядів: 1350

Радіація. Ти повинен знати про небезпеку
 

Значна частина Нікопольського району потрапляє в зону 30 км від розташування найбільшої в Європі атомної електростанції, яка знаходиться на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України поруч із містом Енергодар. Тому у разі аварії або терористичного акту з боку рф на АЕС Нікопольське районне управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області нагадує мешканцям Нікополя та Нікопольського району про ймовірність виникнення радіаційної небезпеки, і що більш значимо, про дії в такій ситуації.

Дії під час раптової аварії з викидом  радіоактивних речовин

Зберігайте спокій, уникайте паніки. З одержанням повідомлення (по радіо або інших засобів оповіщення) про радіаційну небезпеку виконайте наступні заходи.

Негайно заховайтеся в житлових будинках. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного - у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева - у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону - у 40 - 100 разів.

Уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів цивільної оборони.

Герметизуйте приміщення.

Проведіть йодну профілактику. Йодистий калій вживати після їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до  двох років - по 0,040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим - по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду вживати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим - по 3-5 крапель на склянку молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб.

Підготуйтеся до евакуації: швидко зберіть документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, білизну, одяг, запас консервованих продуктів на 2-3 доби. Речі упакуйте та зберігайте у найбільш захищеному від проникнення зовнішнього забруднення приміщенні.

- Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

По можливості негайно залиште зону радіактивного забруднення.

Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо-, і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи.

- З прибуттям на нове місце перебування проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття, та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному санітарно-обмивочному пункті або ж самостійно зняти верхній одяг і , ставши спиною проти вітру, витрясти його; повісити одяг на перекладину чи мотузку, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та вимити водою; обробити відкриті ділянки шкіри водою або розчином із індивідуального протихімічного пакета (ІПП - 8), який буде виданий кожному. Для обробки шкіри можна використовувати вату, марлю чи просто рушник.

Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.


Запам’ятайте необхідні для виконання правила:

- Використовуйте для харчування лише консервоване молоко  та продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях і не зазнали радіоактивного забруднення; не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах;

- Не вживайте овочі, які росли на забрудненому радіоактивними речовинами грунті;

- Не пийте воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте плівками або кришками;

- Уникайте тривалого перебування на забрудненій території, особливо на пилових дорогах та на траві, не ходіть до лісу, не збирайте у лісі ягід, грибів та квітів, не купайтеся у водоймах;

- У приміщеннях, що призначені для перебування людей, щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів;

- Змініть взуття перед входом у приміщення, вимийте його водою або витріть вологою ганчіркою, верхній одяг витрусіть та почистіть вологою щіткою.

- У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості обов’язково використовуйте засоби захисту (особливо під час вітру): захистіть органи дихання, шкіру та волосся. Засоби індивідуального захисту можна не використовувати в приміщеннях, в тиху погоду без вітру та після дощу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь