ОБЕРЕЖНО - БУТУЛІЗМ!
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин (мікроорганізм), який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжі. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).
Симптоми ботулізму:
• підвищена температура;
• сухість в роті;
• ускладнення ковтання;
• невиразність мови;
• двоїння в очах;
• помутніння і опущення повік;
• м’язова слабкість;
• запаморочення;
• нудота і блювання;
• пронос;
• здуття живота і запор;
• ураження м’язів шиї і кінцівок.
Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
З метою попередження захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- не консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у банках і з наявністю плісняви;
- при домашньому консервуванні добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
- найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.