Увага, гриби! Як вберегтися від отруєння грибами
На Нікопольщині почастішали випадки отруєнь дикорослими грибами! Попри те, що Держпродспоживслужба постійно нагадує населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей.
Так, протягом жовтня 2022 року по Нікопольському району зафіксовано три випадки отруєння грибами, серед яких постраждало 2 дітей. Усі постраждалі були госпіталізовані – в 2 випадках у важкому стані (діти), в 1 ‒ у стані середньої важкості з діагнозом «гостре отруєння дикорослими грибами». Під час розслідування даних випадків спеціалістами Нікопольського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з’ясовано, що постраждалі вживали в їжу гриби, зібрані в лісосмузі.
Загалом, по Дніпропетровській області зареєстровано за жовтень 2022 року 13 випадків отруєнь дикорослими грибами, у тому числі 5 дітей до 18 років, з яких 1 летальний випадок – дитина 8 років з Криворізького району.
У той час, як за весь минулий рік по Дніпропетровській області було зареєстровано всього 4 випадки отруєння дикорослими грибами, у результаті одного з таких отруєнь також померла 1 дев’ятирічна дитина.
!! Держпродспоживслужба вкотре нагадує, що гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.
Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!
Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.
Негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!
У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.
Нині погодні умови сприяють грибному врожаю, проте Нікопольське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку вживання дикорослих грибів!
Бережіть себе та своїх рідних!