Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага, гриби! Як вберегтися від отруєння грибами

Дата: 08.11.2022 13:54
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

На Нікопольщині почастішали випадки отруєнь дикорослими грибами! Попри те, що Держпродспоживслужба постійно нагадує населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей.

Так, протягом жовтня 2022 року по Нікопольському району зафіксовано три випадки отруєння грибами, серед яких постраждало 2 дітей. Усі постраждалі були госпіталізовані – в 2 випадках у важкому стані (діти), в 1 ‒ у стані середньої важкості з діагнозом «гостре отруєння дикорослими грибами». Під час розслідування даних випадків спеціалістами Нікопольського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з’ясовано, що постраждалі вживали в їжу гриби, зібрані в лісосмузі.

Загалом, по Дніпропетровській області зареєстровано за жовтень 2022 року 13 випадків отруєнь дикорослими грибами, у тому числі 5 дітей до 18 років, з яких 1 летальний випадок – дитина 8 років з Криворізького району.

У той час, як за весь минулий рік по Дніпропетровській області було зареєстровано всього 4 випадки отруєння дикорослими грибами, у результаті одного з таких отруєнь також померла 1 дев’ятирічна дитина.

!! Держпродспоживслужба вкотре нагадує, що гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

          Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

          Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!

Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

 

Негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!

 

У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.

Нині погодні умови сприяють грибному врожаю, проте Нікопольське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку вживання дикорослих грибів!

Бережіть себе та своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь