Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Дата: 02.12.2022 11:47
Кількість переглядів: 314

Фото без опису

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

 

Шановні мешканці та гості Покровської сільської ради, продовжуємо спілкуватися по тематиці протидії насилля.

2 грудня 1949 року на сесії Генасамблеї ООН було ухвалено Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами. Відтоді 2 грудня в усьому світі — Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

Першою у світі міжнародною угодою, яка засудила рабство, була Декларація, ухвалена 1815 року на Віденському конгресі. Мета документу - припинення торгівлі людьми в регіоні Атлантики, звільнення рабів в колоніях, які належали країнам Європи та в США.

У січні 1947 року Комісія з прав людини, яку очолювала Елеонора Рузвельт, розпочала працювати над історичним документом. Після двох років засідань, внесення кількасот поправок та більше ніж тисячі голосувань, Комісія створила документ, де перераховано всі права, які мають чоловіки та жінки на нашій планеті.

Загальну декларацію з прав людини, 4 стаття якої проголошує заборону рабства в усіх його видах, було ухвалено 10 грудня 1948 року.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема актуальна для кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації. Експлуатація небезпечна як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

За даними ООН, сьогодні у світі близько 40,3 млн людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 млн жертв примусової праці та 15,4 млн жертв примусових шлюбів. За оцінками експертів, щорічно майже 2 млн людей стають «живим товаром».

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ, – молодь до 35 років. 60% постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ у 2016 році, – чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту. Наймолодшій постраждалій було 3 роки, а найстаршій – 83.

Процеси скасування рабства без широкого міжнародного розголосу, схоже, мають тенденцію повертатися назад. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби за скасування рабства - гарний привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.

                                                           

 

 

  Відділ охорони здоров’я

та соціального захисту населення

Покровської сільської ради

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь