Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Допомога та пільги для учасників бойових дій і їхніх дітей: де, як, скільки

Дата: 06.12.2022 10:33
Кількість переглядів: 740

«Український ветеранський фонд — платформа розвитку ветеранських можливостей. Це установа у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України і працює для ветеранів і їхніх родин. А поки ветерани знову захищають Україну на фронті і захищають наше майбутнє — ми турбуємось про їхнє завтра!» - URL: https://veteranfund.com.ua/

 

Українські військові боронять нашу державу ще з 2014 року, а з 24 лютого 2022 року Збройні сили України, територіальна оборона, добровольці, поліціянти, пожежники, волонтери – кожен українець виконує завдання на своєму фронті, щоб здолати ворога.

Хто може отримати статус учасника бойових дій:

  • військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки України, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Служби зовнішньої розвідки, Держспецтрансслужби;
  • військовослужбовці Військової прокуратури України;
  • особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби;
  • поліціянти, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ, Держспецзв’язку, Управління державної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • особи, які були у складі добровольчих формувань (добровольці).

Щоб отримати статус учасника бойових дій, необхідно мінімум 30 днів бути залученим у воєнних діях. Якщо особа отримала поранення, яке не дозволяє надалі виконувати свої обов’язки, то людині надають статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Кількість днів на війні у такому випадку не рахується.

Особи, які не є військовими, наприклад – волонтери, можуть отримати статус учасника війни.

Для отримання статусу учасника бойових дій необхідно зібрати такі документи:

  • довідку, яка свідчить про участь у воєнних діях;
  • витяг про залучення до війни з наказів Генерального штабу ЗСУ;
  • витяг про прибуття до районів здійснення війни із наказу по стройовій частині;
  • витяги, які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником з бойових наказів;
  • відомості про проведення розвідувальних заходів;
  • матеріали щодо отримання поранень.

Подати заяву на отримання статусу учасника бойових дій можна через місяць після того, як особа закінчила виконувати воєнні завдання.

Командир військової частини подає документи військового до відомчої комісії, яка своєю чергою протягом місяця повинна ухвалити рішення.

Якщо це рішення позитивне, то особі видають посвідчення у військовій частині.

Та якщо у відомчої комісії виникають питання, то документи передаються вже до міжвідомчої комісії, яка вивчає всі надані матеріали протягом місяця та ухвалює остаточне рішення щодо надання статусу.

Пільги для учасників бойових дій

Учасники бойових дій можуть:

  • безоплатно отримувати ліки, стоматологічну допомогу, першочергово обслуговуватись у лікувально-профілактичних закладах та аптеках;
  • безоплатно лікуватися у санаторіях (або отримати відшкодування вартості у разі, якщо УБД самостійно сплатив відвідування закладу);
  • сплачувати комунальні послуги зі знижкою у розмірі 75%;
  • безплатно користуватись усіма видами міського пасажирського транспорту. Один раз на 2 роки безоплатно користуватись залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;
  • отримувати лікарняні виплати у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • використовувати щорічну відпустку у зручний для себе час, а також отримувати додаткову відпустку на 14 днів у рік зі збереженням зарплати;
  • отримати переважне право на робоче місце при скороченні штату;
  • розраховувати на першочергове отримання житла, якщо є потреба у поліпшенні житлових умов, а також на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва і на першочерговий ремонт житла. Однак згідно з постановою Кабінету Міністрів України у 2022 році видатки загального фонду Державного бюджету на виплату грошової компенсації скорочено в повному обсязі та спрямовано до резервного фонду державного бюджету з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану;
  • отримати позику на будівництво або ремонт жилих будинків, а також на будівництво або придбання дачних будинків. Погасити борг потрібно протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва. Умови надання позики, її розмір та сплата відсотків визначаються банківською установою;
  • отримати пільги зі сплати податків та інших бюджетних платежів;
  • з 27 липня, згідно з законопроєктом «Про внесення змін до закону України «Про споживче кредитування» щодо врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного, надзвичайного стану» (№ 7414), який ухвалила Верховна Рада, банки, небанківські установи та колектори тимчасово не зможуть стягувати з військових та їхніх сімей прострочені борги.

Норми закону будуть діяти в період воєнного, надзвичайного стану в Україні та протягом 6 місяців після дня його припинення або скасування.

 

Оздоровлення та відпочинок дітей

Як пояснила у коментарі Finance.ua пресслужба Міністерства у справах ветеранів України, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що дітям військовослужбовців за місцем проживання їх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

«Місцеві ради надають позачергово місця дітям військовослужбовців та дітям військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у дитячих закладах за місцем проживання», – зазначили у Мінветеранів.

Крім того, у червні цього року Уряд ухвалив рішення, яке спрощує організацію виїзду дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок.

«Через війну Україна має значно менше можливостей організувати оздоровлення та відпочинок для дітей в Україні. Тому Мінсоцполітики веде перемовини з країнами-партнерами, щоб організувати такий відпочинок за кордоном. Для того, щоб можна було в короткі терміни забезпечити організований виїзд дітей на відпочинок за кордон було спрощено процедуру такого виїзду», – пояснили у Мінветеранів.

Так, під час воєнного стану групи дітей зможуть виїжджати за кордон на оздоровлення та відпочинок виключно за наявності згоди Нацсоцслужби.

При цьому, при подачі пакета документів до уповноваженого органу більше не потрібно здійснювати їх нотаріальне засвідчення.

Отримання путівки для відпочинку дитини за кордоном здійснюється так:

  1. Національна соціальна сервісна служба України визначає регіони, в яких діти найбільше потребують оздоровлення та відпочинку, та звертається до обласних військових адміністрацій для формування груп дітей та підготовки пакета документів для їх виїзду за кордон на оздоровлення та відпочинок.
  2. Обласна військова адміністрація формує групу дітей, призначає супровідних осіб та подає до Нацсоцслужби пакет документів для виїзду групи дітей за кордон.
  3. Нацсоцслужба здійснює розгляд поданих документів та надає згоду на виїзд організованої групи дітей за кордон.

Пільги на здобуття освіти

У цьому році випускники у надскладних умовах. Через російське вторгнення вступна кампанія зазнала відчутних змін: замість звичного ЗНО вступникам підготували національний мультипредметний тест з трьох предметів, запровадили мотиваційні листи, співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити тощо.

Однак учасники бойових дій та їхні діти, які здобувають освіту на денній формі, мають деякі пільги.

Про яку освіту йдеться? Професійно-технічну, фахову передвищу та вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах.

Для переведення із контракту на державне місце учаснику бойових дій або його дитині необхідно звернутись до навчального закладу та надати копію посвідчення учасника бойових дій та копію свідоцтва про народження (для дитини). Навчальний заклад сформує запит та надішле його до Міністерства освіти.

«Спеціальними умовами при вступі для здобуття першого ступеня вищої освіти бакалавр (магістр медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) є переведення на вакантні місця державного (регіонального) замовлення осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб на основі повної загальної середньої освіти», – повідомили у Міністерстві у справах ветеранів.

Відмітимо, що для учасників бойових дій немає вікових обмежень для здобуття вищої освіти. Але навчатися державним коштом можна лише раз, а державна цільова підтримка на навчання дітям ветеранів надається до 23 років.

Також діти УБД, які навчаються за денною формою, мають право на безоплатне або із пільговою оплатою проживання у гуртожитках.

Розмір пільгової оплати визначає навчальний заклад.

Крім того, студенти, які не мають заборгованості із навчання, мають право на соціальну стипендію.

Пенсії та щомісячні виплати

Учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

Як пояснили у Пенсійному фонді, розмір пенсії учасників бойових дій залежить від набутого особою страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

Розмір мінімальної пенсії для учасників бойових дій складає 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Цей показник збільшується кожного року, відповідно збільшується і мінімальна пенсія.

Розмір мінімальної пенсії УБД у 2022 році:

  • з 1 січня – 4 061 грн;
  • з 1 липня – 4 256 грн;
  • з 1 грудня – 4 395 грн.

До пенсії, незалежно від виду, учасникам бойових дій встановлюються:

  • підвищення у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Так, розмір надбавки до пенсії УБД у 2022 році складає: з 1 січня – 483 грн; з 1 липня – 506 грн; з 1 грудня – 523 грн;
  • щомісячна державна адресна допомога у розмірі, що не вистачає до 210% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;
  • цільова грошова допомога на прожиття у розмірах, визначених Законом України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» у розмірі 40 грн.

З 1 січня 2023 року українські військові, які отримали звання Герой України чи були нагороджені орденами також можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу:

З 1 січня 2023 року українські військові, які отримали звання Герой України чи були нагороджені орденами також можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу:

  • особи, які одержали звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» отримуватимуть виплату у розмірі 3-х мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • лицарі ордена «Богдана Хмельницького» трьох ступенів (повні лицарі) отримуватимуть виплату у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • кавалерам ордена «За мужність» трьох ступенів (повні 2 кавалери) зможуть отримати виплати у розмірі 1-ї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

У разі загибелі захисника України, отримати виплату зможуть родичі загиблого. А саме: чоловік або дружина, батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку та діти загиблих.

Виплата щорічної разової грошової допомоги

Щорічно до 5 травня учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сім’ї загиблого та деякі інші категорії осіб отримують разову грошову виплату.

Розмір виплати визначає Кабінет Міністрів в межах Державного бюджету України. Цього року держава виділила 1 244,3 млн грн.

Розмір виплат у 2022 році:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни:
    ◦ 1 група — 4 421 грн;
    ◦ 2 група — 3 906 грн;
    ◦ 3 група — 3 391 грн;
  • учасникам бойових дій — 1 491 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 4 421 грн;
  • членам сімей загиблих військових та осіб, що до них прирівнюються — 966 грн;
  • учасникам війни — 612 грн.

Щоб отримати виплату, особа повинна одержати статус до 5 травня 2022 року. Допомогу виплачували до 1 липня 2022 року.

Якщо особа не отримала ці виплати до цієї дати, потрібно звернутись із заявою до місцевого органу соціального захисту населення за місцем проживання, і допомогу повинні виплатити до 30 вересня 2022 року.

Розмір виплат визначає Кабмін, хоча в Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сказано, що розмір допомоги визначається виходячи із розрахунку 5 мінімальних пенсій за віком.

Тому часто ветеранів не влаштовують виплачені суми. У таких випадках юристи радять звертатись до відповідного окружного адміністративного суду із позовною заявою. Як показує практика, українські суди задовольняють такі позови.

Як домогтись перерахунку виплати:

  1. Подати заяву про доплату в орган, де особа перебуває на обліку (до Пенсійного фонду, чи до управління соціального захисту населення).
  2. Отримати від цього органу відмову та оскаржити це рішення, звернувшись до адміністративного суду із відповідним позовом. Дочекатись позитивного рішення суду.
  3. Далі необхідно звернутися до суду, що ухвалив рішення, із заявою про видачу виконавчого листа.
  4. Пред’явити виконавчий лист до відповідного відділу державної виконавчої служби або державної казначейської служби. Після цього особі повинні здійснити доплату.

Як додали в Мінветеранів, інших виплат для учасників бойових дій та членів їхніх сімей не передбачено.

«Водночас місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Законом України «Про місцеві державні адміністрації» можуть встановлювати користуючись з власних коштів і благодійних надходжень додаткові до передбачених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення, порядок надання яких визначається цими органами», – додали в міністерстві.

Фінансова підтримка ветеранів для власної справи

Український ветеранський фонд (УВФ) запустив проєкт з мікрофінансування ветеранського бізнесу.

До кінця воєнного стану ветерани, які були змушені через війну переїхати в інший населений пункт в межах України, отримали статус внутрішньопереміщеної особи (ВПО), мають бізнес та продовжують вести власну справу, можуть отримати фінансову допомогу у розмірі 20 тис. гривень на відшкодування нового обладнання, матеріалів тощо.

Як повідомив Український ветеранський фонд у коментарі Finance.ua, на проєкт із мікрофінансування ветеранського бізнесу держава виділила 10 млн гривень. Також Фонд залучає додаткові кошти, аби підтримати якомога більше бізнесів ветеранів та їхніх родин.

«Фонд також розпочав фандрейзинг (процес залучення грошових коштів та інших ресурсів, які організація не може забезпечити самостійно. – Ред.) серед міжнародної спільноти. І нещодавно Український ветеранський фонд та Razom for Ukraine підписали угоду, відповідно до якої УВФ залучить 120 тис. доларів на підтримку ветеранського бізнесу в Україні», – прокоментували в організації.

Хто може подати заявку на участь у проєкті:

  • ветерани за наявності посвідчення УБД;
  • члени сім’ї ветеранів;
  • члени родин загиблих;
  • члени родин Героїв Небесної Сотні.

Учасник програми обов’язково повинен бути самозайнятою особою – фізичною особою-підприємцем (ФОП) І, ІІ та ІІІ групи платників єдиного податку або здійснювати незалежну професійну діяльність.

Обов’язково потрібно мати довідку переселенця.

Товари повинні бути куплені після 24 лютого 2022 року відповідно до КВЕДів, адже потрібно надати всі чеки, видаткові накладні та підтверджувальні документи про покупку.

За умовами програми, гроші виділяють саме на відшкодування товарів. Це означає, що не можна подати заявку та отримати гроші, а потім купувати на них товар.

«Виплати на свій бізнес найчастіше отримують дружини ветеранів, оскільки більшість ветеранів повернулися на фронт. Серед тих, хто отримав виплати: дружина ветерана, яка є лікарем-реабілітологом, отримала підтримку на відновлення свого реабілітаційного центру в Ірпені. У кінці березня 2022 року внаслідок прямого попадання російського артилерійського снаряда її центр зруйнували. Ще одна дружина ветерана разом із чоловіком до війни заснувала і розвивала бізнес із пошиття взуття. Вона отримала відшкодування і сказала, що для неї «ці 20 тисяч – це як камінчик, за який можна вхопитися і йти вперед»», – наголошують у Фонді.

Найчастіше заявки надходять з Черкаської, Кіровоградської, Чернівецької, Львівської областей, а також із Київщини — це ті бізнеси, що найбільше постраждали від російської агресії та були або знищені, або розграбовані російськими окупантами.

«Наприклад, в одного нашого заявника з Ворзеля росіяни вкрали ключовий та архіважливий інструмент для ведення його лісозаготівельної справи — бензопилу. Він придбав нову. І ми відшкодували йому гроші», – додають в Українському ветеранському фонді.

Що потрібно для отримання фінансування:

  • Зібрати пакет документів (копію або фото):
     паспорт заявника (1,2,3 сторінки, сторінка з реєстрацією місця проживання або ID-картка і довідка про реєстрацію місця проживання);
     довідка внутрішньопереміщеної особи;
     виписка чи витяг з Єдиного державного реєстру (ЄДР) про ФОП чи самозайняту особу;
    — документ, що підтверджує статус ветерана;
     якщо заявка подається членом сім’ї ветерана, то подаються документи, що це підтверджують;
     документи, що підтверджують покупку товарів.
  • Надіслати свою заявку з документами за посиланням.

Фонд повинен перевірити всі документи протягом 10 днів і надіслати результат заявнику.

Станом на середину липня Фонд отримав 68 заявок, 16 з яких вже отримали виплати.

Психологічна допомога

Окрім грошових виплат, підвищених пенсій, безкоштовних послуг, учасники бойових дій та члени їх сімей, зокрема діти, мають право отримати безоплатні послуги з психологічної реабілітації.

Сьогодні ця тема гостро стоїть у суспільстві, адже важливо повертати до життя осіб після участі у бойових діях, відновлювати їх фізичне та психічне здоров’я, запобігати агресивної поведінки. Українці навіть створюють петиції щодо створення фонду психологічної допомоги захисникам України.

Як розповіла в коментарі Finance.ua психолог, методист Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області, керівник проєктів по роботі з учасниками бойових дій та членами їх родин Ірина Лісовецька, в Україні працюють громадські організації (ГО), які надають безоплатну психологічну та юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни, зокрема учасникам бойових дій та їхнім дітям.

Посилено консультації проводять у містах, які були під окупацією.

За словами Ірини, ці громадські організації фінансують закордонні спонсори.

«Громаду міста повідомляють, що приїде громадська організація з метою надання юридичної та психологічної допомоги і тим, кому необхідна допомога, збираються. З дітьми проводять заняття з елементами тренінгу. Мета таких занять – розповісти дітям про те, як їхній організм реагує на стрес і як з цим справлятись. Крім того, з дітьми проводять арттерапевтичні вправи, які дають їм можливість стабілізувати свій стан через пошук внутрішніх та зовнішніх ресурсів», – пояснила експертка.

Поширена практика онлайн-зустрічей.

Також, за її словами, психологічну допомогу безоплатно надають центри соціальних служб для сім’ї і молоді та центри комплексної реабілітації учасників бойових дій. В таких закладах працюють соцпрацівники, психологи, реабілітологи, масажисти. Заклади, що надають послуги психологічної реабілітації можна знайти за посиланням.

Разом із психологічною допомогою особам з інвалідністю безоплатно можна отримати допоміжні засоби реабілітації. Наприклад, протезно-ортопедичні вироби, спеціальні засоби для самообслуговування та догляду, засоби для пересування, допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, меблі та оснащення, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією. Усю необхідну інформацію щодо такої допомоги Міністерство соціальної політики зібрало в Пам’ятку.

В закладах охорони здоров’я окрім звичних лікарів почали працювати мультидисциплінарні команди («психологічні юніти»).

 

Отримати послуги з психологічної реабілітації ветерани можуть:

  1. Через направлення лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або направлення особистого лікаря;
  2. Особисто звернувшись за послугою.

Дізнатися про надавачів послуг з психологічної реабілітації можна:

 

 

Матеріали підготовила начальник відділу охорони здоров’я та соціального захисту населення Покровської сільської ради - Інна ШЕСТАК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь