Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДОРОЖНЯ КАРТА забезпечення соціальною та професійною адаптацією

Дата: 21.11.2022 10:35
Кількість переглядів: 107

 

Після звільнення з лав Збройних Сил України та інших військових формувань військовослужбовці та члени їх сімей поринають у цивільне життя, де змінюються умови їхньої життєдіяльності, настає період адаптації до правил поводження і комунікацій у цивільному житті, виникає необхідність удосконалення наявних професійних знань, умінь і навичок та подальшого успішного працевлаштування.

Проблема професійної та соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих є нагальною для України. До 2014 року це було пов’язано з масштабними скороченнями військового персоналу. З початком агресії Росії проти України в 2014 році соціальної адаптації та перепідготовки почали також потребувати учасники бойових дій на Сході України та члени їхніх сімей, а з початком повномасштабного вторгнення проблема набула ще більшої актуальності.

Соціальна та професійна адаптація проводиться у нашій країні відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 № 432 «Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб», яким установлено один із таких статусів:

  • учасника бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасника війни;
  • постраждалого учасника Революції Гідності;
  • члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;
  • члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

З моменту набуття зазначених статусів громадяни набувають право на отримання

послуги з безоплатної соціальної та професійної адаптації.

Соціальна та професійна адаптація це:

курси цільового призначення – підвищення кваліфікації з метою вивчення нового обладнання, виробів, товарів, матеріалів, послуг, сучасних технологічних процесів, засобів механізації й автоматизації, що використовуються на виробництві, правил і вимог їх безпечної експлуатації, технічної документації, ефективних методів організації праці, питань економіки та фінансів, законодавчих та інших нормативно-правових актів тощо;

професійне навчання – первинна професійна підготовка, перепідготовка, отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня, підвищення кваліфікації та спеціалізації, спрямовані на здобуття або удосконалення професійних знань, умінь та навичок.

Для отримання такої послуги необхідно  письмово звернутися  до управління соціального захисту населення Нікопольської районної державної адміністрації за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання із заявою, за встановленою формою, та копіями документів (разом з оригіналами): 

  • копія індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
  • копія посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів;
  • копія одного із документів (засвідчена підписом особи), що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, або копія документа про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення (у разі відсутності у посвідченні ветерана війни посилання на норму Закону, відповідно до якої установлено статус).

До вашої уваги:

 Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою, очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.

Строк професійного навчання не може перевищувати 12 місяців, а підвищення кваліфікації шляхом навчання на курсах цільового призначення установлюється від 20 до 500 годин.

Професійне навчання може здійснюватися у групах чисельністю не більше 30 осіб, а також на умовах включення їх до складу груп слухачів, що формуються навчальним закладом.

Після успішного завершення повного курсу навчання учасники освітнього процесу отримують документи державного зразка, а після підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення – посвідчення встановленого зразка.

 Фінансування зазначених послуг проводиться за рахунок державних коштів.

Наразі фахівці управління соціального захисту населення Нікопольської районної державної адміністрації формують групи на наступний рік і пропонують широкий спектр навчальних закладів.

Також ви маєте можливість пройти запропоноване професійне навчання або долучити свої пропозиції щодо обрання спеціалізації у навчальному закладі, який також пропонується обрати самостійно.

Покровська сільська рада пропонує інформаціїно-консультативні послуги із питання соціальної та професійної адаптації, які можна отримати у відділі охорони здоров’я та соціального захисту населення Покровської сільської ради за адресою: Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н, с.Покровське, вул.Калнишевського, 19-б.

 

 

Інна ШЕСТАК,

начальник відділу охорони здоров’я

та соціального захисту населення

Покровської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь