Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Подолання стресу

Дата: 11.01.2023 11:54
Кількість переглядів: 101

Через війну наш психологічний і фізичний стан змінюються. Щодня ми переживаємо вир емоцій — від ейфорії від перемог на полі бою наших Збройних сил, до апатії від того, що війна стає рутиною. Волонтерство та координація, військова служба, служба у територіальній обороні, робота, батьківство — вимагають інтенсивної та тривалої праці, подекуди з підвищеними ризиками і небезпекою. Додайте сюди нераціональний режим дня, прийомів їжі, сну, відключення електроенергії та інших побутових благ.

У такі моменти наш організм надмірно виснажується. Це нормально — почуватися не в тонусі у воєнний час. Проте якщо перейти межу, то знижується наша працездатність, розвивається виражена втома, виснажується нервова система. І якщо вчасно не подбати про себе, ці негативні процеси матимуть шкідливий вплив на наш організм.

Як проявляється втома:

відчуття знесилення, коли людина відчуває, що не в змозі належним чином продовжувати роботу;

послаблення і відволікання уваги, зниження здатності концентрувати увагу;

погіршення запам’ятовування інформації;

сповільненні процесів мислення, втрата глибини і критичності мислення;

зниження інтересу до роботи;

підвищена дратівливість;

сонливість;

негативні реакції з боку серцево-судинної системи: підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу.

Як подолати втому?

Важливо помітити моменти втоми й давати собі добрий перепочинок, змінювати діяльність. Намагайтесь раціонально розподіляти час активності та відпочинку. У разі великої завантаженості не соромтесь звернутися по допомогу до близьких і колег. Робіть нетривалі, бажано активні перерви, наприклад, можна вийти на свіже повітря та пройтися пішки хвилин 20–30. Якщо ви займалися фізичною та важкою працею — у перервах переключайтесь на розумову діяльність.

Якщо ви постійно почуваєтеся втомленими, зверніть увагу на свій сон. Дорослим потрібно спати не менше 7 годин або більше. Перед сном намагайтесь обмежити перегляд емоційно насиченого контенту і соцмереж.

Організуйте режим харчування. Здоров’я, працездатність, розумова та фізична активніть дуже залежить від правильного та повноцінного харчування. Саме через їжу людина поповнює свої енергетичні запаси, а організм отримує речовини необхідні для нормального функціонування органів і систем.

Відмовтесь від шкідливих звичок і бережіть здоров’я. Ось тут ми писали, чому вживати алкоголь під час війни погана ідея: https://bit.ly/3Hpu6cA, а тут про куріння: https://bit.ly/3FmsVrI.

Не забувайте рухатися. Насамперед, під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу кортизолу, і ще є низка переваг: https://bit.ly/3WaYjjA. Будь-яка фізична активність — біг, плавання, їзда на велосипеді — надасть заряд бадьорості й позитивних емоцій. Головне, щоб такі заняття були регулярними.

Надзвичайно великий вплив на здоров’я мають негативні емоції та душевні переживання. Намагайтесь розбудовувати взаємовідносини з людьми поруч в атмосфері доброзичливості, порядності, толерантності та співчуття. У будь-якій ситуації зберігайте оптимізм та почуття гумору. А тут ми маємо поради як ужитися на одній території великій кількості людей: https://bit.ly/3FfBepn.

Антистрес-вправи є простими, утім ефективними, і працюють так, щоби допомогти тілу впоратися зі стресом на рівні м’язової пам’яті. Крім того, вони допомагають збалансувати психоемоційний стан. Спробуйте виконувати ці вправи самі та разом із дітьми. Вони допоможуть відновити психологічний баланс і подолати тривожні відчуття.

На сьогодні немає ніякого спеціального медикаментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе полегшити симптоми й подолати втому.

Якщо всі намагання лишилися марними і ваш стан здоров’я не покращився — зверніться по допомогу до спеціаліста. Можливо, причини поганого самопочуття криються глибше, але правильно та своєчасно поставлений діагноз сприятиме швидкому одужанню.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь