Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СБУ запобігла спробам зламу державної електронної системи у галузі будівництва (відео)

Дата: 16.01.2023 09:20
Кількість переглядів: 456

Кіберфахівці СБУ викрили і зупинили зловмисників, які намагалися легалізувати незаконні забудови через злам Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, а також видавали підроблені сертифікати атестації архітекторів.

Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«Ми вчасно викрили незаконні схеми і не дозволили зловмисникам зламати державну електронну систему. Мова йде не про звичайний кіберзлам, а про злочини, які могли б призвести до дуже серйозних наслідків у майбутньому. Якби не реакція СБУ, в Україні змогли б узаконити сотні «проблемних» забудов, які були зведені з порушенням чинних вимог і стандартів. А це – ризик техногенних аварій та інших надзвичайних ситуацій. А значить – і ризик для тисяч українців», - підкреслив Ілля Вітюк.

Також, з його слів, не допущено запуск нової масштабної корупційної схеми в будівельній сфері.

«Будівельна сфера стала першою, де команді Мінцифри вдалося реалізувати справжню цифрову трансформацію. Цифровізація дає прозорі інструменти для фіксування кожної дії. Завдяки створенню Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва держава заощаджує мільярди гривень щорічно. Окрім цього, стало можливим запобігти і виявити протиправні схеми в будівельній сфері. Адже система побудована таким чином, що цифровий слід кожного користувача залишається назавжди і його легко відстежити», – зазначив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За даними спецслужби, до організації оборудок причетні високопосадовці Національної спілки архітекторів України, відомі «тіньові» посередники. Перевіряється також причетність посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування.

Зловмисники намагались незаконно отримати гроші через підробку та продаж дозвільних документів представникам будівельного бізнесу.

Серед викритих махінацій – незаконні реєстрації об’єктів, які мають порушення державних будівельних норм, а також - схема видачі підроблених сертифікатів професійної атестації архітекторів. При цьому «архітектором» можна було зробити будь-кого.

Для цього представник Національної спілки архітекторів передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему і редагування даних колишніх архітекторів з АР Крим.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи ділків правоохоронці виявили:

  • печатки органів влади, а також окремих суб’єктів господарювання у сфері будівництва та архітектури;
  • комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій.

Для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності наразі триває досудове розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 361 та ч. 3 ст. 362.

Також Департамент кібербезпеки СБУ надав відповідні рекомендації фахівцям Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і Міністерства цифрової трансформації, які дозволили усунити наявні прогалини в електронній системі.

Ілля Вітюк зазначив, що цими ж вразливостями системи могли скористатися і спецслужби рф для здійснення акцій кібершпигунства та кібертероризму, нагадавши, що минулого року СБУ відбило 4500 кібератак рф.

Заходи з викриття злочинів проводили співробітники ДКІБ СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та сприяння Мінцифри.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь