Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як запобігти загибелі бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур пестицидами

Дата: 14.02.2023 09:00
Кількість переглядів: 330

Фото без опису

 

Україна належить до п’ятірки світових експортерів меду. Пасіки до війни були зареєстровані в кожній області нашої держави – їх налічувалося понад 45 тис. Бджолосімей – більш ніж 2 млн. Війна порушила плани бджолярів, але, незважаючи на неї, наразі активно триває підготовка до сезону медозбору.

При настанні весняно-польових робіт юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння, а саме: ст. 30, 37-40 Закону України «Про бджільництво» від 22.02.2000 № 1492-IIІ, розділу 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», затвердженої Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 р. № 9, «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 № 338.

В період цвітіння медоносних рослин юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР), згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від обробляємих площ та органи місцевого самоврядування письмовим повідомленням, а також в засобах масової інформації. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

           Бджоляру з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу необхідно виконувати вимоги Закону України «Про бджільництво», Наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук від 20.09.2000р. №184/82 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань розвитку бджільництва» та інших нормативно-правових документів.

Для цього необхідно:

  • зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах;
  • фізичним та юридичним особам розміщувати пасіки на земельних
    ділянках, які належать їм на правах власності або користування,
    відповідно до ветеринарно-санітарних правил;
  • розміщувати пасіку на земельних ділянках інших власників або
    користувачів  за їх згодою;
  • перевезення (кочівлю) пасіки треба погоджувати з місцевими військовими адміністраціями. Так, вони мають володіти даними про місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки); час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; а також мати контактну інформацію власника пасіки або уповноваженої ним особи;
  • попередньо необхідно визначити кількість бджолиних сімей, які підлягають перевезенню. У державній лікарні ветеринарної медицини району – підтвердити благополуччя району щодо карантинних хвороб бджіл, з’ясовути ветеринарно-санітарний стан місцевих пасік і джерел водопостачання та можливість перевезення на медозбір і запилення. А також отримати власне дозвіл на перевезення бджолосімей, медозбір і запилення – ветеринарне свідоцтво за формою № 1;
  • якщо процес перевезення (кочівлі) припадає на комендантську годину, про це обов’язково слід повідомити відповідну військову адміністрацію та поліцію. Адже в комендантський час не можна перебувати на вулиці без відповідного дозволу на переміщення транспортних засобів.
  • при зміні назви чи адреси пасіки повідомити управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів;
  • при отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів;
  • у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин несуть відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво». Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Нікопольське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь