Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Віртуальне стажування від Genesis, Мінцифри і Міносвіти. Понад 3 000 студентів уже працюють над IT-продуктами

Дата: 03.12.2022 14:16
Кількість переглядів: 113

Понад 3 000 студентів із усіх регіонів України нині створюють концепції майбутніх цифрових продуктів на курсі «Створення та розвиток IT-продуктів», який у вересні запровадили у 68 українських ЗВО. Додатково курс проходять більше 2 000 слухачів на платформі Дія.Цифрова освіта, де у вільному доступі розміщена спрощена версія курсу. Про це розповіли на конференції, яку провела громадська організація «Освітня фундація продуктового IT» для викладачів українських ЗВО. 

Освітній курс розробили кофаундингова IT-компанія Genesis, «Освітня фундація продуктового IT» та студія онлайн-освіти EdEra спільно з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством освіти і науки України. Київська школа економіки та інвестиційний фонд Horizon Capital виступили партнерами ініціативи. Курс «Створення та розвиток IT-продуктів» став частиною державної освітньої ініціативи «Бізнес йде до університетів».


Курс нині не має аналогів у світі, адже містить одночасно віртуальне стажування в IT-компанії Genesis, інтерактивне навчання та викладається в закладах вищої освіти. Програма складається із 11 модулів. В межах навчання учасники отримують базові знання з продуктового IT, підприємництва і продакт-менеджменту від практиків, а також компетенції для перших кроків у продуктовій IT-компанії або запуску власного продуктового IT-бізнесу. Для студентів курс передбачає офлайн і онлайн частини. Онлайн частину вони мають змогу проходити у будь-який час, що особливо має значення в умовах регулярних відключень електроенергії.

«Ми прагнемо, аби кожен викладач в Україні міг отримати найактуальніші знання від практиків Genesis та використовувати найбільш інноваційні підходи до навчання. В свою чергу, студентам формат віртуального стажування в IT-компанії дає змогу отримати доступ до вивчення інноваційних професій в продуктовому IT і найповнішу підготовку до майбутньої роботи. Відразу після закінчення університету вони розумітимуть, як влаштовані процеси всередині компанії, та вмітимуть застосовувати набуті знання на практиці» — підкреслив COO Genesis Артем Копанєв. 

На курсі студенти розробляють мінімально життєздатний продукт (MVP). В процесі вони опановують програми Figma, AppMagic, а також інструмент для побудови бізнес-моделей Lean Canvas. Нині вже більш ніж як 100 концепцій продуктів представили та захистили в межах офлайн-частини курсу. До кінця 2022 року планується представити до 500 концепцій сумарно. Найкращі проєкти отримають менторів від Genesis. До прикладу, серед перспективних ідей, що презентували учасники: 

  1. Застосунок на основі штучного інтелекту для пошуку фільму за аудіо- або відеофрагментом.
  2. Платформа для вивчення математики, яка пропонує користувачу підбірку завдань для вивчення будь-якого розділу науки. 
  3. Чат-бот для подорожей Україною.

«Одна зі стратегічних цілей Мінцифри — щоби частка ІТ у ВВП країни була 10%. Першим кроком є освіта. Платформа Дія.Цифрова освіта має ознайомити глядачів з тим, як працюють сучасні продуктові IT-компанії. У відкритому доступі на платформі, на якій вже зареєстровано понад 1,4 млн користувачів, є курс «Створення та розвиток IT-продуктів». Попри будь-які умови, українці продовжують навчатися, створювати IT-продукти та розвивати свої цифрові навички. Це мотивує державу шукати нові можливості для партнерств з освітніми інституціями та міжнародними партнерами» — Валерія Іонан, Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.


Організатори курсу провели опитування учасників та виявили, що найбільш цікаві теми для студентів, — продуктовий дизайн, розробка, вивчення поведінки користувачів та продакт-менеджмент. 

Нині вже 179 викладачів українських ЗВО мають сертифікацію для викладання курсу як окремої дисципліни, факультативу або ж частини вже існуючої дисципліни. В наступні два роки планують сертифікувати понад 1000 освітян. Окрім того, для обміну досвідом і знаннями з викладачами Genesis створив телеграм-канал «Навчай сміливо».

«Раді, що співпраця освітян та IT-компаній дає високі результати. Ініціатива «Бізнес йде до університетів» — важливий крок до подальшого інноваційного розвитку академічної освіти. Попри війну і складні обставини, спричинені нею, курс із створення цифрових продуктів у змішаному форматі вже зарекомендував себе як перспективний та був тепло прийнятий в українських ЗВО» — підкреслив Перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Протягом першого семестру наступного навчального року Genesis і «Освітня фундація продуктового IT» планують запустити нові курси в аналогічному форматі — «Маркетинг IT-продуктів» та «Аналітика в продуктовому IT». В довгостроковій перспективі також будуть реалізовані курси із QA, дизайну, рекрутингу та розробки програмного забезпечення. Планується, що у наступні п'ять років нові інтерактивні курси пройдуть 100 000 студентів з усієї України. 

Довідка

Про Genesis

Genesis — це українська кофаундингова IT-компанія, яка разом із визначними підприємцями зі Східної Європи будує глобальні високотехнологічні бізнеси. В Genesis народилися та стали самостійними бізнесами успішні компанії: наприклад, Jiji, BetterMe, Headway. В екосистемі також розвиваються проєкти OBRIO, Boosters, AMO, Universe.

Genesis є одним із найбільших глобальних паблішерів неігрових застосунків. Їх завантажили понад 300 мільйонів разів. Щомісяця застосунками користуються десятки мільйонів людей з усього світу.

Genesis — це одна з топових технологічних команд у Європі. Компанію неодноразово визнавали одним із найкращих IT-роботодавців в Україні та в Східній Європі.

Від 2016 року Genesis розвиває ІТ-освіту в Україні та створює авторські навчальні програми за понад 12 напрямами продуктового ІТ-бізнесу. За цей час програми компанії закінчили понад 1500 студентів. Крім того, Genesis співпрацює з українськими університетами спільно з Міністерством освіти України та Міністерством цифрової трансформації щодо модернізації освітніх програм.  

 

Про «Освітню фундацію продуктового IT»

«Освітня фундація продуктового IT» — громадська організація, створена компанією Genesis, представниками фонду Horizon Capital та Київської школи економіки,задля розвитку IT-освіти та впровадження найкращих практик сучасного бізнес-навчання в українську систему академічної освіти.

 

Про Дія.Цифрова освіта

Дія.Цифрова освіта — це національний проєкт із розвитку цифрової грамотності українців. Онлайн-складова проєкту — платформа з десятками безоплатних освітніх серіалів на тему цифрової грамотності. Всі вони створені без державного фінансування, за підтримки партнерів — донорів, бізнесу чи NGO. Також на порталі є національний тест на цифрову грамотність Цифрограм з варіантами для громадян, держслужбовців, медиків і вчителів. За 2,5 роки понад 1,4 млн українців зареєструвалися на навчання на Дія.Цифрова освіта. Офлайн-складова проєкту — мережа з 6000 хабів цифрової освіти по всій Україні, це партнерські установи (бібліотеки, заклади освіти, приватні компанії), куди кожен може завітати та безоплатно навчатися цифрової грамотності. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь