Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпечна мережа: 7 книжок про кібербезпеку для батьків та дітей

Дата: 10.12.2022 14:18
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Інтернет, точнісінько, як і реальний світ, — це місце, повне чудес і небезпек. І якщо наші діти про більшість «чудес» дізнаються в процесі користування інтернетом, то про темний бік світової мережі вони до певного моменту можуть не здогадуватись. Батькам слід завчасно подбати про те, аби діти вміли поводитися у цифровому світі. Книжкова платформа Yakaboo радить книжки, що стануть у пригоді батькам та дітям різного віку.

 

Діти екранів. Як узяти найкорисніше і мінімізувати шкоду в цифрову епоху

Джуліанна Майнер

Одразу про головне: мати та фахівчиня з охорони здоров’я Джуліанна Майнеррозповідає про те, що необхідно знати про підліткову психологію та фізіологію до того, як купити школярам смартфон. Виявляється, багато батьківських страхів все ж перебільшені. За результатами досліджень, відеоігри можуть бути корисними, підлітки 2020-х не дуже відрізняються від своїх однолітків 1970-х, і взагалі з дитиною можна укласти угоду про розумне використання технологій. Втім, у спілкування онлайн є свої правила, то ж саме час прищепити дітям навички здорової взаємодії з людьми в інтернеті.

 

Цифрові громадяни. Як виробити здорові диджитал-навички у ваших дітей

Річард Кулатта 

Річард Кулатта — інноватор у галузі навчання з міжнародним визнанням, а ще уважний та чуйний батько. Він розуміє усі побоювання більшості батьків: наші діти пристрастяться до онлайн-ігор, стануть жертвами кібербулінгу або заблукають у нетрях соціальних мереж. Ми завжди говоримо дітям чого не робити, але не вчимо того, що і як саме потрібно робити в інтернеті. Для безпечного перебування у мережі варто опанувати принаймні п’ять основних навичок: збалансованість, поінформованість, інклюзивність, активність, усвідомленість. Цей практичний посібник дає конкретні відповіді та приклади як навчити цифрової грамотності наших дітей.

 

Діти та батьки в інтернеті. Путівник для безпечної подорожі

Анастасія Дьякова, Аліна Касілова

Цю книжку можна читати разом з дітьми, обговорюючи прочитане. Теми дуже актуальні: безпека і відповідальність юних блогерів, як розпізнати та нейтралізувати кібербулінг, яким чином уникати шахраїв, як не стати залежним від гаджетів. Дружній тон та наукова аргументація повинні допомогти дітям прийняти розумні поради. Голосами порадників у книзі виступають психологи, громадські діячі, зірки шоубізнесу та ровесники ваших дітей. 

 

Історія брехні. Як ми обманюємося

Марина Кафтан

Цікава книжка про фейки, маніпуляції та махінації. Вони бувають такими переконливими, що піддаються на них не тільки підлітки, а й дорослі люди. Тому радимо читати цю книгу і батькам, і дітям. У ній йдеться про походження неправдивих історій: якісь з них ініціювали підприємливі шахраї, інші виникали випадково, але ніхто не спростовував їх, аби причетні не втратили прихильність публіки. Як навчитись критично відноситись до інформації у мережі та розпізнати брехню? Навчитися факт-чекінгу, ретельно обирати джерела інформації, а також убезпечити свої дані при користуванні соцмережами. Усі інструменти та рекомендації — на сторінках цієї книги.

 

Діти та ґаджети. Секрети розумного спілкування

Анна Гресь

Цифрова залежність — страшний сон більшості сучасних батьків. Авторка — дитяча письменниця та психолог Анна Гресь, допоможе розібратися у чому корені залежності, які обставини роблять дітей більш вразливими до неї, чи можуть батьки зробити щось краще та продуктивніше, ніж просто “забрати планшет”? У дітей різного віку є різні причини зануритись у цифровий світ. Але психологи застерігають: засиджуються там ті, хто має більшу схильність до депресій та низьку самооцінку. То ж попрацюймо над помилками, переглянемо кількість та якість проведеного часу з дитиною та розберемось в її взаємодії із сучасними технологіями. 

 

Безпечний інтернет

Аліна Касілова

Цю книжку ми рекомендуємо для молодших школярів. Уній авторка, експерткаосвітнього проєкту #stop_sexтинг та клінічна психологиня Аліна Касілова доступно й дотепно розповідає найголовніше про інтернет. Наприклад, яких правил поведінки треба дотримуватись при спілкуванні та пошуку інформації в інтернеті. Як зрозуміти й прийняти вимоги дорослих щодо обмеження часу? Чи можна самостійно завантажувати ігри? Окрім добрих порад, у книжці є ігрові вправи, то ж цілком доречно пропонувати її дітям як поєднання корисного з приємним. 

 

Інтернет

Книжка пізнавальних активностей для найменших. Усі секрети сучасних технологій містяться у серії окремих книжок: про смартфони, комп’ютери, рόботів. А ця книжка — про інтернет. Як його влаштовано та що з ним робити, аби було весело, цікаво та безпечно? Дітлахи зможуть почитати про факти-цікавинки, виконати розвиваючі завдання та досхочу погратися. 

 

Yakaboo — національна книжкова платформа, послугами та продуктами якої користуються більш ніж 3,5 млн клієнтів по всьому світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь