Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Анкета учасника стратегічного планування з профілактики НІЗ у Покровській сільській раді

Дата: 09.04.2023 21:18
Кількість переглядів: 740

Фото без опису

Покровська сільська рада розробила для Вас анкету і просимо відповісти на низку питань у термін до 16 квітня 2023 року. Ваша думка вкрай важлива і буде використана при розробці Стратегії розвитку. Анкета анонімна, всі відповіді будуть використовуватися виключно в узагальненому вигляді.

В процесі формування Стратегії розвитку Покровської сільської ради на 2021-2027 роки принципово важливо врахування думки більшості мешканців, різних цільових аудиторій, представників різних демографічних, соціальних, культурних груп.

Метою цього анкетування є збір думок жителів громади для проведення стратегічного планування з профілактики неінфекційних захворювань на території Покровської сільської ради.

Результатом стане спільна розробка стратегії громади, а також майбутніх стратегічних напрямків і проектів, налагодження комунікації та пошук оптимальних шляхів до громадського здоров’я населення.

Дайте, будь ласка, відповіді на ті запитання, на які зможете відповісти. Решту можна пропустити!

Інформацію та поради щодо стратегічного планування громадського здоров’я у Покровській сільській раді можна надати за тел. 0957978313.

Координатор напряму з профілактики НІЗ у громаді – Інна Шестак.

Заповнити анкету

Покровська сільська рада продовжує працювати у напрямі профілактики НІЗ (серцево-судинних, онкологічних, хронічних респіраторних захворювань, цукрового діабету та психічні розладів) та зменшення тягаря хронічних захворювань, за підтримки україно-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні» (далі - проєкт «Діємо для здоров’я»), який реалізується за фінансової підтримки Уряду Швейцарської Конфедерації через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC) Міністерства закордонних справ Швейцарії.

Фондом розвитку громадських організацій “Західноукраїнський ресурсний центр» (ЗУРЦ) та проєктом «Діємо для здоров’я» наприкінці березня поточного року у м. Львів організовано навчальний семінар «Профілактика НІЗ в стратегіях розвитку громад», на який запрошено представників пілотних громад Дніпропетровської, Львівської, Полтавської, Рівненської областей, для підвищення знань з розвитку практичних навичок з напрацюванням програм щодо профілактики НІЗ.

Представляла Покровську сільську раду на заході начальник відділу охорони здоров’я та соціального захисту населення Інна Шестак, яка зазначила, що в рамках навчання вивчалися та обговорювалися механізми стратегічного планування у громадах, його функції, законодавче регулювання, правила та процедури, як аналізувати і знаходити дані для розробки завдань з профілактики НІЗ, напрацьовували робочі плани у групах та різне, про що ділиться досвідом.

Доведено, що переважну більшість НІЗ можна попередити шляхом реалізації досить простих заходів, однак для цього потрібна співпраця партнерів з різних секторів, а також активна залученість громадян.

 «Щоб добре спланувати, треба чітко уявляти, куди ми хочемо прийти», — зазначив Василь Полуйко, Президент Західноукраїнського ресурсного центру.

 «Стратегії щодо зниження тягаря неінфекційних захворювань мають бути комплексними, довгостроковими і проводитися різними секторами суспільства. Рішення щодо профілактики неінфекційних захворювань повинні відображатися у відповідних законодавчих і нормативно-правових актах, програмах із визначеною мірою відповідальності за їх реалізацію», — звернула увагу Оксана Івасів, тренерка-експертка ЗУРЦ.

Однією з основних складових стратегії є формування громадою цілей, завдань та заходів, а також медичних знань й установок на здоровий спосіб життя.

Корисні поради надав  Ігор Добко, експерт ЗУРЦ, та зазначив: «Заходи можна спрямовувати на досягнення таких цілей, як виявлення факторів розвитку неінфекційних захворювань серед населення (шляхом медичних оглядів, анкетування, визначення факторів впливу – забрудненість повітря, води, вплив радіації на людину, стихійні смітники, спалювання сміття та ін.); формування груп із високим ризиком розвитку неінфекційних захворювань серед населення і при необхідності направлення їх до відповідних фахівців (за допомогою фахівців первинної медико-санітарної допомоги); проведення профілактичних заходів щодо зниження рівня неінфекційних захворювань (здоровий спосіб життя, інформаційно-роз’яснювальна робота); проведення масових акцій, спрямованих на формування здорового способу життя та профілактику неінфекційних захворювань (культурно-спортивні заходи, фестивалі здоров’я та ін.)».

Про те, що робити, щоб наші діти впливали на фокус захворювання, розповіла Марина Брага, координаторка з питань комунікації із зміни поведінки проєкту «Діємо для здоров’я». «Нинішня пандемія COVID-19 та військовий стан стали нагадуванням про вплив супутніх НІЗ, які згубно впливають як на тяжкість захворювання, так і на тривалість хвороби. Важливо, щоб стратегії, щодо зниження рівня неінфекційних захворювань охоплювали в тому числі дитяче та юнацьке населення», — зазначила пані Марина.

Фахівці пілотних громад презентували стан справ зі стратегічним плануванням з урахуванням компоненту профілактики НІЗ. Громади, які отримали експертну підтримку для розробки стратегії місцевого розвитку від Програми «U-LEAD з Європою», зазначають, що стратегія місцевого розвитку є основним інструментом, який залучає, дозволяє та посилює громади для збільшення добробуту мешканців і має бути розроблена «знизу-вгору», має активно залучати всі зацікавленні сторони з урахуванням місцевих потреб і потенціалу.

З громадами Львівської області над стратегічним плануванням працює «Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Заступниця керівника цього проєкту, Наталія Гнидюк, про що зазначено на сайті https://decentralization.gov.ua/, сказала: «Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» з громадами над стратегічним плануванням, яке якнайкраще розкриє їхній потенціал, ефективно залучить наявні ресурси та дозволить планувати бюджет відповідно до розвиткових пріоритетів громади. Стратегія розвитку, що враховує інтереси населення, зокрема ВПО, наявні ресурси, пріоритети та виклики громад, є запорукою сталого та ефективного місцевого економічного розвитку».

У 2019 році в Україні вперше відбулося загальнонаціональне дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) — STEPS. За результатами STEPS було виявлено, що в основі розвитку НІЗ лежать однакові фактори ризику, до яких належать малорухомий спосіб життя, куріння, надмірна маса тіла, нераціональна харчова поведінка та інші, які можна усувати ще на ранніх етапах розвитку людини. Генетичні порушення є другою важливою складовою. Крім того, особливе значення мають соціальні фактори і можливість населення взяти на себе частину відповідальності за своє здоров’я, тому що стан здоров'я людини залежить на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від спадковості, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя.

Для підтримки себе в хорошій формі є безліч можливостей: спортивні секції, книги по правильному харчуванню, ролики в інтернеті з корисними порадами. Тоді чому в світі так само мало здорових сильних людей, як, скажімо, сотню років тому? Хтось взагалі не прагне підтримувати своє здоров’я, мотивуючи тим, що при сучасній екології це марно. Хтось впадає в крайнощі та в разі хвороби відразу намагається залікувати її ліками, не думаючи про те, що хвороба може проявлятися внаслідок незадовільної психоемоційної обстановки. А хтось, женучись за душевним комфортом, відгороджує себе від природи, нашого кращого лікаря.

Учасники заходу обмінювалися емоціями від проведеного навчання. «Навчання — це не тільки професійне зростання, це й цікавий досвід, обмін думками. Реалізація та оцінка заходів у сфері НІЗ потребує ґрунтовних знань та розуміння підходів, які дозволять зробити це швидко і якісно», — пояснює координаторка освітнього компонента проєкту «Діємо для здоров'я» Ірина Скорбун.

Наталія Гром, проєктна менеджерка Стрілківської територіальної громади Львівської області, поділилася планами по розвитку стратегії в частині профілактики НІЗ, а саме, запропонувала одним із заходів передбачити туризм у громаді. Для нестандартного відпочинку в єдності з природою у с.Мшанець розміщений еко-табір «Мшанецькі колиби». Дякуємо Наталії за подарунок — оригінальний путівник «Франкомандри+», головним персонажем-мандрівником та гідом-екскурсоводом у якому є… Іван Франко! У видання запропоновано п’ять туристичних маршрутів «слідами» Івана Франка: чотири – територією України (Львів, Бойківщина, Гуцульщина) і один міжнародний (Польща, Чехія, Австрія, Угорщина, Хорватія, Італія…), видання із серії науково-популярного видання «Бібліотека Дому Франка» та підготовано в рамках проєкту  «Франкомандри+» за підтримки Українського культурного фонду.

Завершенням заходу стала дискусія, яким чином інтегрувати заходи, що мають відношення до профілактики НІЗ, але містяться в інших пріоритетах.

Щиро дякуємо від громади організаторам ФРГО ЗУРЦ та проєкту «Діємо для здоров’я» за запрошення, теплий прийом та набуті знання!

У Покровській сільській раді триває стратегічне планування до 2027 року та питання профілактики та контролю НІЗ включено до порядку денного

 

Про своє здоров’я треба дбати, його необхідно берегти та зміцнювати.

Здоров’я Вам та Вашому роду!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь