Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кімната психічного здоров'я в Покровській амбулаторії

Дата: 01.06.2023 14:17
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

 

Ми починаємо з підготовки грунту)))

 

З жовтня 2022 року у Покровській громаді триває планування мікропроєкту «Кімната психічного здоров'я в Покровській амбулаторії» україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» (далі — Проєкт) та вже у червні поточного року ГО «Покровський територіальний розвиток» погодили бюджет та отримали фінансування від Проєкту у сумі 345 тис.грн. для створення платформи розвитку ментального здоров’я для жителів та гостей Покровської сільської ради, який триватиме два місяці.

 У продовження започаткованого хабу, тобто уже і серпні, плануємо розпочати розвиток первинної психологічної допомоги військовим та їх сім’ям за допомогою Всеукраїнської програми ментального здоров’я, україно-швейцарського проєкту  «Психічне здоров’я для України», командою психологів чеської гуманітарної організації «Людини в біді», фахівцями КП «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я» ДОР», КЗ "ЦЕНТР ЗДІЙСНЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ВИПЛАТ" ДОР".

 

У жовтні 2022 року на рівні громади ми проводили опитування:

- шляхом презентації ідеї депутатському корпусу сільської ради, яку на черговій сесії презентував відділ охорони здоров’я Покровської сільської ради (проголосували одноголосно і підтримали проєкт 24 депутати);

- на амбулаторному прийомі у сімейного лікаря - шляхом анкетування та збору анамнезу (із 79 пацієнтів, які виявили бажання поспілкуватися з даної тематики були 58 особи з інвалідністю та 21 внутрішньо переміщені особи, які підтримали ініціативу);

- опитування по телефону учасників бойових дій та їх родин, який проводився сектором військового обліку та мобілізаційної роботи Покровської сільської ради (із 157 респондентів усі 100% потребують психологічну допомогу).

Для надання допомоги один лікар ЗПСМ та 14 медичних сестер первинної ланки пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) mhGAP. Ця програма призначена для ведення психічних, неврологічних розладів у неспеціалізованих закладах охорони здоров’я.

На поточну дату КНП «ЦПМСД» ПСР укладено договір за Програмою медичних гарантій за новим пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

 

Війна складається не тільки з бомбардування і відкритих боїв, а й з інформаційно-психологічних атак. Ми вже пережили всі стани діяльності психіки. І зараз велика кількість людей відчувають виснаження.

Однією з важливих для громади тем є питання психічного здоровʼя, яке наразі є дуже актуальним. Війна розлучила сім’ї. Ми тривало відчуваємо різні емоційні стани - постійні стреси, страхи, безпорадність, тривога, втрати, стали байдужими до того, що раніше приносило задоволення. Мозку енергетично важко перебувати постійно в такому стані.  Для того, щоб люди отримували необхідну допомогу, послуги, які дозволяють реалізувати свій потенціал, досягати своїх цілей, справлятися з щоденними стресами, продуктивно та плідно працювати та робити внесок у спільноту, послуги мають надаватися починаючи з первинної ланки. Адже вони будуть максимально наближені до місця медичного обслуговування, проживання та  роботи людей.

Всього в Покровській сільській раді зареєстровано 10014 людей, з них дорослого населення – 8663, в т.ч. осіб з інвалідністю 261, учасників бойових дій – 157.

Станом на квітень 2023 року додатково стали на облік 7008  внутрішньо переміщених осіб з регіонів бойових дій, в т.ч. 1413 чоловіків, 2132  жінок, 1177 дитини, 2286 осіб з інвалідністю та старші 60 років.

За допомогою проєкту ми хочемо створити умови для життєвого простору особистості в пристосованих умовах, щоб допомогти адаптуватися Захисникам та Захисницям, сім’ям загиблих Захисників та Захисниць України, учасникам бойових дій та їх родинам, жителям та гостям громади. Відновити їх до життя в гармонії з собою та світом. Навчити, як оволодіти мистецтвом долати стреси та душевні негаразди, як знайти відповіді на запитання, які не полишають та інше.

Щоб підвищити рівень обізнаності жителів та гостей громади у сфері психічного здоровʼя та зацікавити профілактувати неінфекційні захворювання ми плануємо створити інформаційно-профілактичну кімнату психічного здоров’я на базі комунального некомерційного підприємства «Покровський центр первинної медико-санітарної допомоги» Покровської сільської ради, а саме, у Покровській амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Мета проєкту буде досягнута за допомогою проведення інформаційно - роз’яснювальної роботи, надання кваліфікованої допомоги сімейного лікаря та психологами громадських або інших неприбуткових організацій в приміщенні комунального некомерційного підприємства «Покровський центр первинної медико-санітарної допомоги» Покровської селищної ради (КНП «ПЦПМСД» ПСР), вирішення питання адаптації у воєнний та післявоєнний періоди.

 

 

 

Здоров’я Вам та Вашому  роду!

Інна ШЕСТАК,

начальник відділу охорони здоров’я                                

та соціального захисту населення

Покровської сільської ради

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь