Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Повернення у мирне життя — наш другий фронт": як і навіщо готуватимуть помічників ветеранів

Дата: 02.08.2023 10:52
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

У Вінниці на базі Вінницького національного технічного університету відкрили другий в Україні Центр ветеранського розвитку. Тут готуватимуть помічників ветерана й загалом допомагатимуть захисникам і захисницям на шляху переходу від військової кар’єри до цивільного життя, зокрема через здобуття нових професійних навичок.

У чому проблема?

Демобілізовані військові, тим паче захисники, які отримали інвалідність внаслідок війни, потребують гідної зустрічі в суспільстві, адаптації до мирного життя, фактично нового знайомства з родиною. Адже вони вже ніколи не будуть такими, як раніше. Водночас вже зараз Україна відчуває шалений дефіцит кваліфікованих кадрів. Та він посилиться ще, коли почнеться повномасштабна відбудова зруйнованої країни. Як пов'язані ці два виклики між собою і як вирішувати їх комплексно?

Яке рішення?

Працевлаштування є важливим фактором реінтеграції воїнів та ефективного їх повернення до мирних реалій та соціалізації. Це усвідомили у Мінветеранів. Саме створення освітньої екосистеми для ветеранів на різних рівнях — від нетривалих тренінгів до повноцінних курсів та програм підготовки як фахівців робітничих професій, так і інкубація ветеранського бізнесу й відкриття нових освітніх горизонтів.

Такою новою професією, яка водночас забезпечить постійною зайнятістю колишніх воїнів і воїнок є місія помічника ветерана в сервісних офісах у громадах. Готуватимуть їх саме Центри ветеранського розвитку — такі, як пілотний Дніпровський, Вінницький, і наймолодший з усіх Львівський. Щойно інститут помічника ветеранів масштабується на всю державу після цьогорічної апробації у чотирьох областях, можна буде говорити й про появу рекрутерів та своєрідних ейчарів, що у своєму ветеранському ком'юніті знаходитимуть індивідуальні рішення з працевлаштування чи перенавчання побратимів.

Як облаштоване місце підготовки ветеранських помічників

Це великий простір, поділений прозорими стінами на три зони — навчальні класи. Всі вони інклюзивні — столи можна відрегулювати за висотою та кутом нахилу. Також у класах є вся необхідна техніка — ноутбуки, монітори, принтери, проєктори тощо. Забезпечує всім необхідним такі класи Міжнародна організація з міграції — активний донор та партнер Мінветеранів.

Перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун зауважив: Центри ветеранського розвитку виступатимуть як ключові пункти підтримки для ветеранів і включатимуть професійну адаптацію, кар'єрні консультації, профнавчання, курси, психологічну підтримку ветеранів і членів їхніх сімей. Також він повідомив, що в майбутньому, коли у вишах держави створять мережу таких Центрів, ветерани зможуть здобувати фахову освіту не лише у себе в регіоні, а і їхати в інші міста й опановувати потрібні їм спеціальності. Така освітня екосистема дозволить здобути різні фахи за тим напрямком, якому майбутній ветеран надає перевагу після демобілізації.

Читати далі...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь