Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Юлія Лапутіна роз'яснила основні положення ухваленого законопроєкту №9141, який спрощує надання статусу УБД

Дата: 13.11.2023 08:16
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

 

🔹Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна у прямому ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповіла про те, що зміниться у процесі отримання статусів учасника бойових дій (УБД), члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, особи з інвалідністю внаслідок війни.

🔹Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №9141 “Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. В його опрацюванні приймали участь фахівці Мінветеранів.

🔹Головне нововведення — заяву (звернення) для отримання статусу учасника бойових дій можна подати в електронній формі. А повний пакет документів збирати не обов'язково — усі необхідні дані витребовуються в уповноваженого органу або в особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб'єктів владних повноважень в чітко встановлений строк.

💬“Прийнятий Закон значно спрощує процедуру надання статусу УБД, робить її менш бюрократизованою завдяки цифровізації багатьох процесів. Простою мовою, військовослужбовець вже не повинен доводити своє право на отримання статусу УБД, – розповіла Юлія Лапутіна. – Достатньо подати заяву в електронній формі із зазначенням особистих даних, а відповідна Комісія з надання статусів самостійно витребуватиме всі необхідні документи про військовослужбовця з державних реєстрів. Після подачі заяви Захисник чи Захисниця у встановлений термін отримає відповідь з рішенням про надання статусу”.

🔹Отже, основними новелами прийнятого Закону є:

– можливість подати до комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій заяву (звернення) засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

– можливість у заяві зазначити лише особисті відомості, необхідні для надання статусу УБД (перевірка їх достовірності покладається на комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій), або додати копії відповідних документів (за наявності);

– за відсутності документів (відомостей) обов’язок їх витребувати в уповноваженого органу не пізніше ніж через п’ять календарних днів (з дати надходження заяви) покладено на згадані комісії;

– обов’язок уповноваженого органу не пізніше ніж через 15 календарних днів з дати надходження такого запиту надати запитувані документи (відомості) або повідомити обґрунтовану причину їхньої відсутності;

– не пізніше ніж через 10 календарних днів після отримання відповіді на запит комісія з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання відповідного статусу.

💬“Простими словами, Закон встановив термін для витребування необхідних документів у відповідних органів та установ, і вони просто зобов'язані надати їх у встановленні терміни. В перспективі після завершення цифровізації обміну даними між усіма державними реєстрами статус УБД надаватиметься автоматично. Дякую профільному парламентському Комітету та усім народних депутатам за підтримку цього важливого закону”, – наголосила Юлія Лапутіна.

🔹Для повноцінної реалізації прийнятого Закону найближчим часом будуть розроблені та ухвалені Урядом відповідні підзаконні акти.

🔹Очільниця Мінветеранів також повідомила, що міністерство в межах реалізації нової державної ветеранської політики працює над осучасненням систем пільг та гарантій для учасників бойових дій відповідно до реальних потреб сьогодення.

💬“Наші Захисники і Захисниці – це переважно молоді люди 19 - 49 років, які потребуватимуть сучасних дієвих інструментів для реінтеграції у цивільне життя та власного розвитку. Наразі напрацьовуємо відповідні зміни до чинного законодавства, розробляємо ефективні програми для ветеранів та їхніх родин”, – зазначила Юлія Лапутіна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь