Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Що таке "булінг" і як з ним боротися"

Дата: 01.12.2023 10:04
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

Буллінг далеко не нова проблема, як для усього світу так і для України зокрема. За одним цим словом стоять тисячі психологічних проблем, як у дітей так і у дорослих.

Буллінг – це агресивна свідома поведінка однієї дитини  або групи стосовно іншої, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском та є гострою проблемою сучасності.

Дослідники зазначають, що буллінг відрізняється від звичайної сварки між дітьми тим,  що він супроводжується реальним фізичним чи психологічним насиллям. Жертву висміюють, залакують, б’ють, розповсюджують плітки, оприлюднюють особисту інформацію та фото в соціальних межах.

 

В ситуації завжди беруть участь:

1) жертва буллінгу;

2) учасники, які здійснюють насилля, ініціюють та відіграють лідерські ролі у процесі буллінгу – «буллери» або переслідувачі, агресори;

3) наслідувачі – учасники, які позитивно ставляться до знущань над іншими і приймають активну участь у цьому, але зазвичай не є ініціаторами та не відіграють головної ролі;

4) пасивні «буллери» – учасники, які відкрито підтримують буллінг, наприклад шляхом сміху чи привертання уваги до ситуації, проте не втручаються в неї;

5) потенційні «буллери» – учасники, яким подобаються знущання, але вони не виявляють цього ззовні;

6) «спостерігачі» – учасники, які відкрито не беруть участі у буллінгу, і можуть вважати, що це не їхня справа, тобто виявляють байдуже ставлення до ситуації;

7) «потенційні захисники» – ці учасники негативно ставляться до насилля і вважають, що повинні допомогти жертві, проте нічого не роблять;

8) «захисники» – учасники, які виявляють негативне ставлення до явища, вони захищають жертву або намагаються їй допомогти.

 

Буллінг – негативно впливає на всіх учасників та  на їхнє фізичне та психічне здоровє.  Може виникати спонтанно, коли несподівано для себе дитина опиняється, або в ситуації переслідування, або приєднується до переслідувача. Він може повторюватися багато разів.

 

Буллінг може мати  різні форми:

 

  1. Фізичне насильство – найбільш помітне, однак складає менше третини випадків булінгу:  штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, ляпаси, пошкодження та знищення одягу, або особистих речей жертви, а також погляди, жести, образливі рухи тіла та міміки обличчя.
  2. Економічний булінг – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу або особистих речей жертви, вимагання грошей.
  3. Сексуальний булінг – принизливі погляди, жести, прізвиська та фрази сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти.
  4. Психологічний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж.
  5. Кібербулінг – приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв, пересилка неоднозначних фото, образи по телефону, знімання на відео бійок, інших принижень, викладання відео в мережу інтернет, цькування через соціальні мережі.

 

Виявитися обєктом цькування може будь-яка людина, абсолютно будь-яка. Кожен та кожна з нас має свої больові точки, методом цькування агресор обов’язково знайде те що, зачепить саме вас -  національність, незвичайна зовнішність, бідність або багатство, особливості здоров’я,  все що завгодно.

Найчастіше булінг відбувається в таких місцях де контроль з боку дорослих  менший, або взагалі його немає  це може бути  - шкільний двір, сходи, коридори, вбиральні, роздягальні, спортивні майданчики. У деяких випадках  - дитина може піддаватися знущанням і поза територією школи. Кривдники можуть перестріти її на шляху до дому. Навіть удома жертву булінгу можуть продовжувати цькувати – надсилаючи образливі повідомлення на телефон або через соціальні мережі.

Зазвичай терміном “булінг” описують цькування серед учнів, проте трапляються випадки цькування школярів вчителями, а іноді і вчителя учнями.

  • Булінг може бути серед учнів.
  • Цькування учня вчителем
  • Цькування вчителя учнями
  • Цькування вчителя у педагогічному колективі (мобінг).

 

Які можуть бути наслідки булінгу для усіх учасників?

 

  1. Наслідки булінгу для жертви, такі:

Педагогічні - шкільна дезадаптація, академічна неуспішність;

Психологічні - психологічні розлади, закріплення у свідомості негативних уявлень про себе, зниження самооцінки, самоповаги, порушення соціалізації, соціальна дезадаптація;

Медичні – травматизація.

 

  1. Наслідки булінгу для його ініціаторів(булерів), такі :

Звичка використовувати силу для досягнення своїх цілей;

Підвищений ризик антисоціальної та девіантної поведінки в дорослому віці – вандалізм, крадіжки в магазинах, вживання алкоголю та наркотичних речовин;

В 4 рази більше шансів  ніж у інших дітей бути засудженими за злочин скоєний до 24 років.

 

 

  1. Наслідки булінгу для спостерігачів та колективу в цілому:

 

  • Підлітки не засвоюють поняття моралі, як поняття суспільного явища;
  • Не відбувається усвідомлення відповідальності один перед одним, перед колективом в процесі діяльності, організованої взаємодії між школярами.
  • Молодші школярі мають неодмінно звератися по допомогу до дорослих – учителів та батьків.

 

Допомога дорослих потрібна і в будь-якому іншому віці, особливо, якщо дії кривдників можуть завдати серйозної   шкоди фізичному та психічному здоров’ю.  

Старші діти підлітки, можуть спробувати самостійно впоратись з деякими ситуаціями.

 

Як впоратися з ситуацією самостійно?

 

Ігнорувати кривдника, якщо є можливість намагатися уникнути сварки. Зробити вигляд, що вам байдуже та піти від кривдника,   така поведінка не свідчить про боягузтво, адже навпаки іноді зробити це набагато складніше ніж дати волю емоціям.

Якщо ситуація не дозволяє піти зберігаючи самовладання,  використовувати гумор. Цим можна спантеличити кривдника, або кривдників, відволікти їх або його від наміру дошкулити вам. 

Стримувати гнів і злість, адже це саме те чого бажає кривдник.

Говорити спокійно і впевнено, продемонструвати силу духу. Не вступати у бійку. Кривдник тільки і чекає приводу  щоб застосувати силу. Чим агресивніше ви реагуєте, тим більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров’я ситуації.  

Не соромитися  обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми до яких є   довіра. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.

 

До кого та куди можна звернутися у випадку булінгу?

 

До класного керівника, практичного психолога, соціального  педагога.

До адміністрації закладу освіти, до близької людини (батьків, друзів).

До центру соціальної служби з питань сім’ї, дітей та молоді.

До національної поліції України

 

Телефони гарячих ліній.

 

  1. Національна поліція України 102
  2. Національна дитяча гаряча лініяЦентру Ла Страда – Україна0-800-500-333 (для дзвінків з мобільного);
  3. Національна  “гаряча лінія” з протидії домашньому насильству 116-123 (цілодобово та безкоштовно з мобільних телефонів),

0-800-500-225 та 116-111;

  1. Єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800213103.

 

Відповідальність за скоєння булінгу

 

  • Цивільна – відшкодування моральної шкоди. Відбувається це або у добровільному порядку, або в примусовому порядку через суд. 
  • Адміністративна – накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
  • Якщо кривднику 16 років  можуть застосовуватися санкції Кримінального кодексу України, коли в його діях є ознаки злочину. У випадках особливо жорстокого поводження кривдника з жертвою кримінальна відповідальність настає з 14 років.

 

Наслідки булінгу, окрім короткострокового впливу мають також серйозну  довгострокову дію, що може проявлятися, як у жертв так і у кривдників,  протягом навіть  дорослого життя. Негативного впливу зазнають і спостерігачі, а також загалом навчальна атмосфера в класі та школі. Невід’ємним наслідком поширення булінгу серед дитячого середовища є перехід до агресивних дій, які носять злочинний характер, що викликає небажані негативні тенденції у функціонуванні молодіжного середовища та суспільства загалом.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь