Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК ЗУСТРІТИ НОВИЙ РІК БЕЗ ШКОДИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Дата: 26.12.2024 14:05
Кількість переглядів: 10

Фото без опису

Новорічні свята — це час для відпочинку, радості, зустрічей з родиною та друзями, але також можуть бути періодом підвищеного ризику виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Щоб святкування приносило виключно задоволення та радість, слід дотримуватись кількох простих принципів.

Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надає підбірку відповідних принципів та корисних рекомендацій, дотримуючись яких, можна впевнено увійти в Новий рік з гарним самопочуттям.

Основні принципи харчової безпеки.

«Дотримання чистоти»:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти і готувати їжу, та після відвідування вбиральні.

«Відокремлення сирого від готового»:

  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами та дошками). Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв;
  • зберігайте у холодильнику сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв та в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими харчовими продуктами.

«Зберігання харчових продуктів при безпечній температурі»:

  • зберігати страви без дотримання температурного режиму допускається не більше 2-х годин;
  • не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін. Не вживайте продукти після закінчення їх терміну придатності.

«Належна теплова обробка»:

  • ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • якщо розігріваєте раніше приготовлені страви, то доводьте їх до кипіння.

«Обирай свіжі та не зіпсовані харчові продукти»:

  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко;
  • ретельно мийте фрукти та овочі, особливо, якщо плануєте подавати їх у сирому вигляді.

Святкове застілля – це справжнє випробування для нашого організму, щоб запобігти проблемам, які можуть бути пов’язані із травленням, варто звернути увагу й на такі рекомендації:

  • не голодувати перед новорічною ніччю, а рівномірно розподілити прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря та перекуси);
  • вживати в їжу більше овочів, фруктів, білків (риба, курка, горіхи) і менше жирної та солодкої їжі;
  • не переїдати, можна спробувати різноманітні страви, але дотримуватися помірності порцій. Адже, переїдання може призвести до тяжкості в шлунку, здуття та навіть до проблем із травленням;
  • пити достатню кількість води (не менше за півтора-два літри на добу). Споживання алкоголю та солодких напоїв може призвести до зневоднення. Вода допоможе відновити баланс рідини в організмі;
  • поєднувати відпочинок з фізичною активністю (заняттями спортом, прогулянками, активними іграми);
  • не лягати спати відразу після застілля.

 

Дотримуйтесь цих рекомендацій і бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь