Покровська сільська рада
Нікопольський район, Дніпропетровська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як прибрати органічні відходи з двору

Дата: 06.10.2025 08:56
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Осінь – пора прибирання присадибних ділянок, а разом із тим – і значна кількість накопичення органічних відходів – залишки рослин, скошена трава, опале листя, рослинні залишки після збору врожаю, зіпсовані овочі та фрукти, бадилля, бур’яни тощо. Неналежне поводження з такими відходами (неконтрольоване складування, спалювання, захоронення) створює серйозні санітарно-епідеміологічні та екологічні ризики та може сприяти розповсюдженню збудників хвороб, шкідників і забрудненню довкілля. Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує про простий, безпечний і корисний спосіб утилізації органіки – компостування.

Компостування – це природний процес розкладання органічних матеріалів (залишків їжі, рослинності, листя тощо) з утворенням компосту – натурального добрива, багатого на поживні речовини. Його можна використовувати для покращення структури ґрунту, удобрення рослин, заміни хімічних добрив.

Компостування допомагає зменшити кількість побутових відходів; уникнути незаконного спалювання рослинності; знизити навантаження на контейнери та полігони; покращити екологічний стан територій; отримати натуральне добриво без додаткових витрат.

Що можна компостувати: залишки овочів і фруктів; опале листя, траву, бур’ян без насіння; тирсу, подрібнені гілки; яєчну шкарлупу; чайне та кавове зілля; папір без друку та плівки (в невеликій кількості).

Що не рекомендується компостувати: м’ясо, рибу, молочні продукти; хлібобулочні вироби у великій кількості (можуть приваблювати гризунів); фекалії, сміття з туалету; залишки рослин, уражених хворобами; пластик, метал, скло, побутову хімію.

Як правильно облаштувати компостер:

  1. оберіть затінене місце з доступом повітря, на добре дренованому ґрунті, подалі від джерел водопостачання (не ближче ніж 20 м до колодязів);
  2. підготуйте компостну купу або ящик (можна використовувати спеціальний пластиковий компостер або зробити конструкцію з дерева/сітки);
  3. викладіть відходи шарами, чергуючи «зелені» (вологі) та «коричневі» (сухі) матеріали, що сприятиме правильному перебігу процесу компостування;
  4. перемішуйте раз на 2-3 тижні для доступу повітря, за потреби зволожуйте – компост має бути вологим, як губка.

     Через 3-6 місяців (залежно від температури та складу) отримаєте готовий компост – темного кольору, однорідної структури, пухку, з запахом ґрунту масу.

Важливо дотримуватись санітарно-епідеміологічних вимог, а саме: компостування має здійснюватися так, щоб не створювати загрозу поширення інфекцій, не приваблювати гризунів та не викликати дискомфорту у сусідів. Компостер слід розміщувати не ближче ніж за 1 м від межі сусідньої ділянки та доглядати за ним належним чином.

Компостування органічних відходів – це не просто зручний спосіб утилізації рослинних решток. Це усвідомлений підхід до збереження довкілля, дотримання санітарного благополуччя та підвищення культури поводження з побутовими відходами.

Відмова від спалювання або хаотичного скидання відходів на несанкціоновані звалища – це крок до більш чистого, безпечного і відповідального середовища для всіх мешканців громади.

Пам’ятаймо: чистота, здоров’я та благополуччя громади починається з відповідальності кожного на власному подвір’ї!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь